Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015
Το μπαράζ τροπολογιών στη Βουλή για την ικανοποίηση των κάθε λογής πελατειακών συμφερόντων είναι η καλύτερη απόδειξη για την ποιότητα του βο(υ)λευτών
Στην πατρίδα μας, ό,τι κι αν γίνει, κι ο κόσμος να χαλάσει, που λέει ο λαός μας, ορισμένα πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα. Παραμένουν ως οι διαχρονικές σταθερές, τις οποίες έχει τη βεβαιότητα κανείς ότι θα βρει μπροστά του ανεξαρτήτως συνθηκών και καταστάσεων. Μια τέτοια είναι και το περίφημο πελατειακό κράτος.
Περισσότερες από 80 τροπολογίες, εκ των οποίων μόνον 12 υπουργικές και οι υπόλοιπες βουλευτικές, κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή τα τελευταία 24ωρα πριν την πτώση της χούντας Σαμαρά-Βενιζέλου. Μία ημέρα μετά τον άκαρπο πρώτο γύρο για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας και συνακόλουθα την ισχυροποίηση του ενδεχομένου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είχαν κατατεθεί μέχρι τις 3 το απόγευμα αθροιστικά 80 διαφορετικές τροπολογίες, σε τρία διαφορετικά νομοσχέδια, τα οποία πρόκειται να ψηφιστούν έως και τη Δευτέρα.
Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ και τις λαϊκές αγορές, το οποίο ήδη ψηφίστηκε, κατατέθηκαν 11 τροπολογίες. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα, έχουν κατατεθεί 43 τροπολογίες, εκ των οποίων 8 υπουργικές, και σε νομοσχέδιο για το Παρατηρητήριο Άνοιας που ψηφίζεται την προσεχή Δευτέρα, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν κατατεθεί 27 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 2 υπουργικές. Με αυτές ρυθμίζονται θέματα που αφορούν από τον Παναθηναϊκό και την παραμονή του για ακόμη δέκα χρόνια στο γήπεδο της Λεωφόρου, έως το εφάπαξ των εθελοντών μακράς θητείας, ή τις συνθήκες για την εγκατάσταση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών σε περιοχές που καθορίζονται ως Καταφύγια Άγριας Ζωής.
Ακόμη, μεταξύ πολλών άλλων, αναστέλλονται πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση δασικών χαρτών, αλλά και προτείνεται να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του, μέχρι το ύψος των 9.000 ευρώ, ενώ προτείνεται επίσης να μην ισχύει το πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας. Ακόμη, με τροπολογία που υπογράφουν 19 βουλευτές της Ν.Δ. επανέρχεται το ζήτημα της ένταξης του προσωπικού της πρώην ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας) στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. Με άλλη τροπολογία, παραμένουν σε διαθεσιμότητα (δηλαδή δεν απολύονται) έως την 31η.5.2015, υπάλληλοι για τους οποίους ο χρόνος διαθεσιμότητας έχει λήξει, ενώ συστήνονται προσωποπαγείς θέσεις για το διορισμό διακριθέντων αθλητών και προσωπικού που διορίζεται βάσει ειδικών-ευεργετικών διατάξεων. Βάσει της ίδιας τροπολογίας, παρέχεται η δυνατότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες διακριθέντων αθλητών που είναι διορισμένοι στα Σώματα Ασφαλείας ή στον δημόσιο τομέα να αποσπώνται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Όμως, ας μην αναλωθούμε περαιτέρω…
Ακόμη και στον πλέον καλόπιστο παρατηρητή είναι προφανές ότι η όξυνση του νομοθετικού ενδιαφέροντος σχετίζεται άμεσα με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και φθάνει μέχρι τον βαθμό να εξαιρεί από την κείμενη νομοθεσία ομάδες πολιτών, χορηγώντας τους -διά νόμου- προνόμια που δεν αφορούν τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας μας.
Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες εντάσσονται στην παραδοσιακή εκλογική πελατεία των κομμάτων της συγκυβέρνησης ενδεχομένως να είναι τυχαίο, όμως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος ασφαλώς δεν είναι υπεράνω υποψίας… Ας μην μιλήσουμε, δε, για την ποιότητα με την οποία γίνεται αυτή η νομοθέτηση, ορισμένα τμήματα της οποίας είναι βέβαιον ότι θα ψηφιστούν δίχως να έχει προηγηθεί ακόμη και μια στοιχειώδης ανάγνωσή τους από τους βουλευτές…
Μάτια έχει ο κόσμος και βλέπει…