English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Το Ιράν κύριος σύμμαχος του Ιράκ και της Συρίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 

Το Ιράν κύριος σύμμαχος του Ιράκ και της Συρίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών
Οι πολίτες του Ιράκ και της Συρίας ομολογούν ότι ο κύριος σύμμαχος των χωρών τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι το Ιράν και όχι οι ΗΠΑ με τις δήθεν αεροπορικές επιδρομές των  εναντίον των ισλαμοσυμμοριτών.
Το σιιτικό Ιράν έχει βοηθήσει αποτελεσματικά στην άμυνα του Ιράκ και της Συρίας εναντίον του Χαλιφάτου, προσφέροντας όπλα και πυρομαχικά, ενώ η ελίτ πολιτοφυλακή του Ιράν  «Φρουροί της Επανάστασης» με διοικητή τον Γκασέμ Σουλεϊμανί οργανώνουν τους ιρακινούς πολιτοφύλακες και αποτελούν την ραχοκοκαλιά του αγώνα κατά των τζιχαντιστών.
Αντ’ αυτού οι δήθεν εχθροί των ισλαμοσυμμοριτών Αμερικανοί εξακολουθούν να ρίχνουν «κατά λάθος» πολεμοφόδια στις περιοχές που έχουν οχυρωθεί οι κανίβαλοι ισλαμοσυμμορίτες, πράγμα που μας κάνει εύγλωττα να αναρωτηθούμε αν οι τελευταίας τεχνολογίας δορυφόροι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που είναι σε θέση να διακρίνουν από το διάστημα και να μεταδώσουν σε πραγματικό χρόνο εικόνες με λεπτομέρεια παλάμης, λειτουργούν ή πρόκειται περί dummies.
Το αποτέλεσμα των ανωτέρω αναφερομένων είναι να αυξάνει η επιρροή της Τεχεράνης στην Βαγδάτη και την Δαμασκό, ενώ η πολιτική ηγεσία του Ιράκ και της Συρίας διατείνεται και πιστεύει ότι οι ΗΠΑ με τις στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές θέλουν να βοηθήσουν μόνο τους Κούρδους, έχοντας ως απώτερο σχεδιασμό την δημιουργία Μεγάλου Κουρδιστάν και τον κατακερματισμό της Συρίας και του Ιράκ, κάτι που αποτελεί και  σχέδιο των Ισραηλινών (Yinon Plan).
Το καλοκαίρι του 2014 η επίθεση των, προερχομένων από το μέτωπο της Συρίας, τζιχαντιστών στο βόρειο και δυτικό Ιράκ οδήγησε στην κατάρρευση των ενόπλων δυνάμεων της Βαγδάτης και έδωσε την ευκαιρία στο Ιράν να παρέμβει στρατιωτικά. Πολλές χιλιάδες σιίτες πολιτοφύλακες του Ιράν ενσωματώθηκαν στις τάξεις του ιρακινού στρατού, έδωσαν και δίνουν σκληρές μάχες κατά των κανιβάλων, έχοντας εκατοντάδες νεκρούς. Πέραν αυτού σχεδόν καθημερινά ιρανικά μεταγωγικά αεροσκάφη μεταφέρουν πολεμοφόδια στην Βαγδάτη, κάτι που κάνει τους σουνίτες Ιρακινούς να ανησυχούν, αφού με αυτά τα όπλα αυξάνεται η σιιτική επιρροή στο Ιράκ. Τους προβληματισμούς αυτούς αποκρούει ο σιίτης πρωθυπουργός της Βαγδάτης αλ Αμπάντι και ο σουνίτης υπουργός Άμυνας αλ Ομπέϊντι. Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε ότι η στρατιωτική βοήθεια της Τεχεράνης αποτελεί μια στρατηγική αναγκαιότητα για το Ιράκ.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ Στιούαρτ Τζόουνς δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να παραδεχτούν ότι το Ιράν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, αφού είναι ένας σημαντικός γείτονας του Ιράκ». Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις σχέσεις Ιράκ-Ιράν, τονίζοντας ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι η επιρροή του Ιράν θα είναι θετική και όχι στρατηγικά καταστροφική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».
Η σφαίρα επιρροής του Ιράν επεκτείνεται και στην Συρία, όπου κύριος σύμμαχος του Άσσαντ είναι η σιιτική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ του γειτονικού Λιβάνου, της οργάνωσης δηλαδή που επηρεάζεται ευθέως από την Τεχεράνη και η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των τρομοκρατών στην συνοριακή περιοχή Συρίας-Λιβάνου.
Η στρατιωτική συνεργασία του Ιράν με το Ιράκ και την Συρία σαφώς ευνοεί τα γεωπολιτικά σχέδια της Ρωσίας και αποδυναμώνει στην πράξη την επιρροή και την επιθετική πολιτική της Ουάσιγκτον και των Αμερικανοσιωνιστών στην περιοχή. Είναι βέβαιο ότι οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, αλλά η ζυγαριά στην Μέση Ανατολή γέρνει πλέον υπέρ του Άσσαντ, της Τεχεράνης και της Μόσχας, κάτι που θα επιδράσει γεωστρατηγικά και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.