Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015
Αναλύοντας τους στόχους του Χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, στόχοι οι οποίοι εκπορεύονται από τους σχεδιασμούς των Αμερικανοσιωνιστών, είχαμε αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον προωθεί στην Ευρασία το λεγόμενο «δημογραφικό μοντέλο», ήτοι την δημιουργία συνθηκών επανάστασης των μουσουλμανικών μειονοτήτων της Ρωσίας, όπως των Τσετσένων, των ισλαμιστών του Νταγκεστάν και άλλων περίπου 20 εκατομμυρίων που ζουν ως μειονότητα μεταξύ Ουραλίων και Βόλγα, αλλά και της Κίνας η οποία έχει επίσης μια σουνιτική μειονότητα, τους Ουιγούρους.
Οι Ουιγούροι είναι μογγολικής καταγωγής και ζουν στην επαρχία Σινγιάνγκ, ο δε πληθυσμός τους ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια. Η επαρχία Σινγιάνγκ με έκταση 1,6 εκατ. τετραγωνικά χλμ είναι πλούσια σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κοιτάσματα ουρανίου, άρα πρόκειται για περιοχή με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία στην καρδιά της Ευρασίας. Οι Μογγόλοι Ουιγούροι, των οποίων η ομιλούμενη διάλεκτος ομοιάζει με την τουρκική γλώσσα, τοποθετούν τους εαυτούς των πολιτισμικά και θρησκευτικά κοντά στους μουσουλμάνους της Κεντρικής Ασίας και το Ισλάμ είναι για αυτούς ένα σημαντικό μέρος της ζωής και της ταυτότητας των.
Στις 4 Ιουλίου 2014 όταν ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι ανακήρυξε το Χαλιφάτο, κήρυξε ουσιαστικά και τον πόλεμο εναντίον της Κίνας, με την δημοσίευση ενός χάρτη του προς δημιουργία Χαλιφάτου που περιλαμβάνει την επαρχία Σινγιάνγκ. Είχε κατονομάσει δε τότε ο αλ Μπαγκντάτι την Κίνα ως μια χώρα που καταπιέζει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων. Έκτοτε εκατοντάδες έως χιλιάδες (ο αριθμός δεν μπορεί να εξακριβωθεί) Ουιγούροι Κινέζοι υπήκοοι έσπευσαν να ενταχθούν στις τάξεις των ισλαμοσυμμοριτών και πολεμούν στα πεδία μάχης της Μέσης Ανατολής. Πρόσφατα φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν Κινέζους να αγωνίζονται στο πλευρό ισλαμιστών τρομοκρατών στο Ιράκ και την Συρία.
Ταυτόχρονα στην επαρχία Σινγιάνγκ εντείνονται οι τρομοκρατικές ενέργειες και επιθέσεις από πυρήνες ισλαμιστών Ουιγούρων, επιθέσεις οι οποίες όμως μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η εξωτερική πολιτική της Κίνας βασίζεται στο δόγμα της μη παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών. Το Πεκίνο όμως δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υποχρεωθεί να παρέμβει στην Μέση Ανατολή, εάν το Ισλαμικό Κράτος συνεχίσει τις ανατρεπτικές του δραστηριότητες στην κινεζική επαρχία Σινγιάνγκ και απειληθούν ζωτικά συμφέροντα της Κίνας. Η εκστρατεία τρομοκρατίας που αποφάσισαν να ξεκινήσουν οι ισλαμιστές Ουιγούροι στην πρωτεύουσα Ουρούμκι αυτής της επαρχίας έχει ως στυλοβάτες αυτούς που απέκτησαν τρομοκρατική εμπειρία στα πεδία μάχης της Μέσης Ανατολής. Οι ισλαμιστές Ουιγούροι που έχουν ενταχθεί στο Χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους σύμφωνα με πληροφορίες των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών τυγχάνουν εξαιρετικής εκπαίδευσης, χτίζουν δε ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων τρομοκρατικών μουσουλμανικών ομάδων της Κεντρικής Ασίας, ενώ έχουν την υλικοτεχνική και ιδεολογική υποστήριξη από την Σαουδική Αραβία.
Δεν αποκλείεται λοιπόν πολύ σύντομα το Πεκίνο να χρειασθεί να παρέμβει στην διένεξη της Μέσης Ανατολής για να αποτρέψει εθνοτικές-θρησκευτικές ταραχές που θα μπορούσαν να έχουν αποσταθεροποιητικές συνέπειες εντός της κινεζικής επικράτειας, αλλά και συνέπειες στις εδαφικές διαφορές της Κίνας με γειτνιάζοντα κράτη.