Ξανθιώτικος Λόγος

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015


Πρεμουρα κι ονειρα τουρκοψυχου βουλευτη εκλεγμενου στο ελληνικο κοινοβουλιο


Αμέσως μετά την επανεκλογή του, όπως αναφέρει δημοσίευμα τη τουρκικής εφημερίδας Habertürk, ο μειονοτικός βουλευτής της Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, προέβη σε ανεπίτρεπτες και καταδικαστέες εθνικά δηλώσεις.
Κατ' αρχάς προσδοκά την επίσημη αναγνώριση της θρησκευτικής μειονότητας της δυτικής Θράκης σε τουρκική, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, κατευθυνόμενος πάντα από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.
Ακολούθως, τόνισε ότι το βασικό προβλήματα της μειονότητας είναι το εκπαιδευτικό, ένα γνωστό αίτημα της τουρκικής πλευράς, η οποία επιδιώκει η εκπαίδευση των μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης να είναι σύμφωνη με τα τουρκικά δεδομένα, δηλαδή στην τουρκική γλώσσα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι τουρκόφωνοι, όπως οι Πομάκοι, οι οποίοι δεν διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα, αλλά είναι θύματα του τουρκικού επεκτατισμού, αφού θέλοντας και μη διδάσκονται την τουρκική γλώσσα. Με το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης της γλώσσας για τις μειονότητες σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως απαιτεί ο μειονοτικός βουλευτής, θα χρησιμοποιείται κανονικά η τουρκική γλώσσα σε επίσημα έγγραφα του κράτους.
Αξιώνει επίσης την άμεση εκλογή μουφτήδων από την μειονότητα. Αυτό όμως σημαίνει, καταπάτηση όλων των διατάξεων που τελούν εν ισχύι, αφού σε καμία χώρα του Ισλάμ δεν εκλέγονται οι μουφτήδες, ακόμη και στην ίδια την Τουρκία διορίζονται από το κράτος, καθώς είναι ουσιαστικά δημόσιοι υπάλληλοι.
Άκρως ανθελληνική και κολάσιμη είναι η παρότρυνση του ιδίου προς τον μουσουλμανικό λαό της Θράκης, να νοιώθουν και να αποκαλούν την Τουρκία μητέρα-πατρίδα και την Ελλάδα πατέρα-πατρίδα.
O εν λόγω βουλευτής άγεται και φέρεται από το πάθος και την αγάπη του ως προς την μητέρα πατρίδα του. Σαφώς και είναι ελεύθερος να πολιτευτεί στην γείτονα και να ασκεί την πολιτική της Άγκυρας εκεί κι όχι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μας, επιδιώκοντας ως εγκάθετος του τουρκικού προξενείου και φερέφωνο της Άγκυρας, αρχικά την συνδιοίκηση κι εν συνεχεία την απόσχιση της περιοχής.
Ας τον χαίρεται ο Θρακιώτικος λαός που τον εξέλεξε αυτόν και το κόμμα του, το οποίο υπηρετεί και υποστηρίζει τον τουρκικό επεκτατισμό-παραλογισμό στην Θράκη.
Κ.Κ.
στις 3:49 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Iστορική ανακοίνωση του Λαϊκού Συνδέσμου υπέρ των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ για Ρωσία και ιδιωτικοποιήσεις


Πριν λίγο σε μια ιστορική ανακοίνωση η "σκληρή" ελληνική δεξιά το εθνικιστικό κόμμα του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, επικροτεί την γεωστρατηγική στροφή που επιχειρεί η νέα αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τάσσεται επίσημα υπέρ των αποφάσεων της νέας κυβέρνησης για ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ κλπ τονίζοντας ότι πρώτος ο Λαϊκός Σύνδεσμος έλαβε αυτές τις θέσεις.
Στην ανακοίνωση με τίτλο «Όχι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις»αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:
«Πάγια θέση της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει διατυπωθεί και δημόσια στη Βουλή είναι ότι η Ελλάς δεν πρέπει να συμμετάσχει στις κυρώσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Αυτήν την στάση επιβάλλει το Εθνικό συμφέρον και τα γεωπολιτικά δεδομένα. Επίσης, στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες θεωρούμε ξεπούλημα της Πατρίδος, έχουμε διατυπώσει θέση κατά των ιδιωτικοποίησεων σε ΟΛΠ και ΔΕΗ. Θεωρούμε επίσης σημαντικό ζήτημα την επιστροφή στον Ελληνικό Λαό της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ"».
Η κυβέρνηση και ο Λαϊκός Σύνδεσμος μπορεί να χωρίζονται από πολιτικό χάος σε ότι αφορά τις θέσεις τους σε μια πλειάδα θεμάτων, όπως ο διαχωρισμός θρησκείας και κράτους, η λαθρομετανάστευση κλπ  (τις ίδιες θέσεις έχει άλλωστε και ο κυβερνητικός εταίρος οι ΑΝΕΛ), αλλά φαίνεται ότι στα κορυφαία ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης συνάδουν. Και η στήριξη του κόμματος του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή προς στην κυβέρνηση στην Βουλή σε τέτοια ζητήματα δεν είναι καθόλου αμελητέα υπόθεση.
Οπως και στον Γοργοπόταμο αριστερά και δεξιά δίνουν τα χέρια για να διώξουν τους συνεργάτες της Γερμανίας...
Την ίδια στιγμή στην Ρωσία τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τις νέες θέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις δυτικές κατά της Μόσχας.
Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε στην Μόσχα άρεσε ο πολιτικός όρκος των περισσότερων υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό συνάδουν απόλυτα με τις θέσεις του ΛαΪκού Συνδέσμου, αλλά και των ΑΝΕΛ.
Τα ρωσικά ΜΜΕ επισήμαναν με πληθώρα σχολίων και την επιλογή του Αλ. Τσίπρα και του μεγαλύτερου μέρους της νέας κυβέρνησης να ορκιστεί με πολιτικό όρκο.
Μεταξύ άλλων, την απόφαση σχολίασε και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, ο οποίος εκτιμά ότι «σε μία χώρα με τόσο ισχυρή ορθόδοξη παράδοση, η οποία διαμόρφωσε την ιστορία και την κοσμοαντίληψη του λαού, δεν υπάρχει μέλλον για καμία πολιτική δύναμη, η οποία θα αποφάσιζε να αγνοήσει την Εκκλησία και τις πνευματικές αξίες, που εκείνη προστατεύει και είναι πολύτιμο για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού».
«Η Ελλάδα δίδαξε στις Βρυξέλλες ένα μάθημα δημοκρατίας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του κρατικού ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti σε ρεπορτάζ αναφορικά με την  αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για τη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης για την Ουκρανία και την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ σύσσωμος ο ρωσικός Τύπος και οι σχετικές εκπομπές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας συγχαίρουν τη νέα κυβέρνηση για τη στάση της.
«Οι Έλληνες αποποιούνται τη σκληρή ευρωπαϊκή ρητορική ως προς τη Ρωσία και αυτό ενδέχεται να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει ενίσχυση των κυρώσεων» γράφει το έγκυρο οικονομικό φύλλο RBK (RosBusinessConsulting), σημειώνοντας ότι στον λογαριασμό της στο twitter η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, απέφυγε να αναφερθεί στις διαφωνίες που προέκυψαν με την ελληνική κυβέρνηση.
Βέτο από τον Νίκο Κοτζιά στην Ευρώπη;
«Η Ελλάδα απείλησε να μπλοκάρει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» είναι ο τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα» που επαναλαμβάνουν πολλά ρωσικά ΜΜΕ, ακόμη και η ρωσική εκπομπή της «Φωνής της Αμερικής» η οποία αναφέρεται στους φόβους για ένα «ελληνικό βέτο» στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Ουκρανικό.
Τι λένε τα ρωσικά ΜΜΕ για τους ΑΝΕΛ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ο νέος σύμμαχος της Ρωσίας;» αναρωτιέται η ρωσική υπηρεσία του BBC, ενώ η πατριωτικών τόνων και φιλική προς το Κρεμλίνο ιστοσελίδα Vzglyad.ru αναδεικνύει την άποψη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ότι θα πρέπει «να πραγματοποιηθεί γεωπολιτική στροφή προς την κατεύθυνση της Ρωσίας» κάτι που πρώτο δημοσίευσε χθες το defencenet.gr.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, Φιόντορ Λουκιάνοφ, «η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει ένα τυχόν νέο κύμα αντιρωσικών κυρώσεων στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ» και θα απαιτηθεί να υπάρξει «ξεχωριστή συζήτηση με τον ελληνικό παράγοντα».
Όπως σημειώνει ο Ρώσος διεθνολόγος στο πρακτορείο ΡΙΑ- Νόβοστι, υπάρχει ακόμη μία σειρά χωρών που έχουν εκφράσει διαφωνίες και επιφυλάξεις, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Αυστρία κλπ, ενώ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, «υπάρχουν άλλα ζητήματα πρώτης γραμμής, τα οποία πρέπει να επιλυθούν».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
στις 10:47 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Το αόρατο κόμμα



Τον παλιό καιρό υπήρχαν οι αλαφροϊσκιωτοι και οι σαββατογεννημένοι.
Λέγανε γι αυτούς πως έβλεπαν πράγματα θαυμαστά και εξαίσια, που δεν είχαν τη δύναμη να τα δουν οι άλλοι άνθρωποι,  νεράιδες και ξωτικά, δαίμονες και στοιχειά, καθώς και ότι μπορούσαν με κάποιο «τρίτο μάτι», να προμαντέψουν τις μοίρες και τους ανέφικτους έρωτες.
Γι αυτές τις παράξενες δυνάμεις, άλλοι τους φοβόντουσαν και άλλοι τους λάτρευαν…

Πάει καιρός που όλα αυτά τα «ονειρικά» του ανθρώπινου είδους έχουν θαφτεί κάτω από τόνους ρεαλισμού, ορθολογισμού και αντικειμενικότητας.
Οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν πια, σε αποστάσεις ίσα με τη μύτη τους και ούτε μέτρο παραπέρα. Στατιστικές, αριθμητικές, επιδόματα, μισθοί, συντάξεις, φόροι και καταθέσεις, είναι ο κόσμος που εξαναγκαστικά μας προβάλουνε ως τον μοναδικό κόσμο.
Τα οράματα του ανθρώπινου γένους βαπτίστηκαν «παραισθήσεις» και γιατρεύονται με χαπάκια…

Φαίνεται όμως ότι σ΄αυτό τον ζοφερό κόσμο των αριθμών και των μαρξιστών, υπάρχουν ακόμα, κάποιοι[λίγοι προς το παρόν] που μπορούν και βλέπουν πράγματα που δεν τα βλέπει το πλήθος.
Βλέπουν παραδείγματος χάριν, ότι ανάμεσα στους φασουλήδες και στους δημίους των εθνών, υπάρχουν μερικοί κρυμμένοι άνθρωποι που επιμένουν να μιλούν για πατρίδες και για ελευθερίες, πέραν από τον παγκόσμιο εφιάλτη  των μελλοντικών σκλάβων, που θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί στις φάμπρικες των διεθνών αφεντικών.

Αυτοί οι παράξενοι σαββατογεννημένοι κάμουν λόγο για κάποιο αόρατο κόμμα, για το οποίο δεν μιλάει ποτέ κανείς, που όμως χιλιάδες Ελλήνων το έχουν φυλακίσει στις καρδιές τους.         
Και παρά το ότι οι αχυράνθρωποι των αφεντικών βγαίνουν και δηλώνουν ότι το «τρίτο κόμμα» είναι το δικό τους[!]εξαφανίζοντας δια μιας τη βούληση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, αυτοί οι αδιόρθωτοι αλαφροϊσκιωτοι ψιθυρίζουν στα κρυφά, ότι δεν είναι έτσι!

Ότι ανάμεσα στις συμμορίες του καθεστώτος που κλωτσοπατιούνται για το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση της ολοκληρωτικής εξαφάνισης του γένους των Ελλήνων, υπάρχει ένα άλλο αόρατο κόμμα, που κάμει λόγο για τα δίκια του Ελληνισμού, για το δικαίωμα των ανθρώπων να αυτοπροσδιορίζονται μέσα από τη συλλογική εθνική, φυλετική και πολιτισμική τους ταυτότητα και για τον μέγα κίνδυνο που απειλεί την ανθρωπότητα, να καταντήσωμε όλοι να προσδιοριζόμαστε μοναχά ως παραγωγικές/καταναλωτικές μονάδες, στην απάνθρωπη σκακιέρα των διευθυντών της Νέας Τάξεως.

Αυτοί οι αμετανόητοι οραματιστές επιμένουν ότι ο Ελληνικός λαός δεν έδωσε πίστη μοναχά στις συμμορίες που προβάλουν οι τηλεοπτικές οθόνες αλλά ότι υπήρξαν και κάποιοι Έλληνες, που αντιθέτως  έδωκαν πίστη σε κάποιοτρίτο κόμμα, ένα κόμμα φάντασμα που μοιάζει σαν να υφίσταται σε κάποιο άλλο, παράλληλο σύμπαν, το οποίο όμως δεν γνοιάζεται ούτε για το τι προστάζουν οι Γερμανοί, ούτε για το τι ζητάνε οι Αμερικανοί, ούτε για το τι γουστάρουν οι Πακιστανοί, αλλά μόνον για το τι ζητάνε οι Έλληνες!
Ένα αόρατο κόμμα που ευωδιάζει παλιά Ελλάδα και κάμει όρκους σε Θερμοπύλες και σε Οδύσσειες.

Γι αυτές τις παράξενες και θαυμαστές τους ικανότητες να βλέπουν πράγματα που δεν τα δείχνει η τηλεόραση, άλλοι τους φοβούνται, άλλοι τους ζηλεύουν, άλλοι τους μισούν και οι πιο γνωστικοί τους αγαπούν…

Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τέτοια εξαίσια οράματα, είναι όσοι έχουν απομείνει σ’ ετούτον εδώ τον τόπο από τους παλιούς αλαφροϊσκιωτους και τους αρχαίους προφήτες.
Κι ευτυχώς για το Γένος μας, που ακόμα υπάρχουν τέτοια εξαιρετικά «τρίτα μάτια», γιατί αλλιώς οι μηχανικοί των ψυχών, θα μας είχαν πείσει ότι κι εμείς οι ίδιοι δεν υπάρχουμε καν, παρά στον βαθμό που μας ορίζει η «ταξική» μας προέλευση και το φορολογικό  μας μητρώο σε έναν κόσμο φτιαγμένον για αριθμούς και όχι για ανθρώπους…  

panusis.blogspot.gr
στις 3:13 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΑΡΧΙΣΑΜΕ! Δήλωση-ΣΟΚ Βαρουφάκη στο BBC...

  • Ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τσίπρα ανοίγει τα χαρτιά του στο BBC…
    δεν επιμένουμε για το «κούρεμα», θέλουμε επιμήκυνση και σύνδεση πληρωμών με το ΑΕΠ
    Είπαμε για το χρέος μια κουβέντα παραπάνω θέλουμε συμβιβασμό!
    Τα χαρτιά του για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το χρέος άνοιξε ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης, βουλευτής πλέον με το ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθηνών (πρώτος σε σταυρούς) και επικρατέστερος για να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Τσίπρα.
    Για πρώτη φορά, ένα κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα ομολογεί, σε συνέντευξή του στο ΒΒC, ότι η απαίτηση ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ήταν μια υπερβολή, ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
    Ο κ. Βαρουφάκης απέδωσε αυτή την υπερβολή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε διαπραγματευτική σκοπιμότητα. Όπως είπε, πριν από μια διαπραγμάτευση κάθε πλευρά προβάλει το μάξιμουμ των απαιτήσεών της, για να επέλθει τελικά ένας συμβιβασμός στο μέσο της διαδρομής. Το ίδιο κάνουν, είπε, και οι δανειστές, όταν αρνούνται κάθε συζήτηση για το χρέος, ενώ είναι προφανές ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει.
    Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο του BBC σε ποια βάση θα μπορούσε να επέλθει ένας συμβιβασμός, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα πρέπει να αλλάξει το πλάνο αποπληρωμής του χρέους, που δεν είναι ρεαλιστικό, και να συνδεθεί η εξυπηρέτηση του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
    Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους δανειστές, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευθεί για πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τέλος στη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και την φορολογική ασυλία.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης αμφισβήτησε ευθέως ότι η οικονομία έχει μπει σε ανάπτυξη και υπάρχουν πλέον «αχτίδες ελπίδας», όπως είχε αναφέρει η δημοσιογράφος του BBC.
    Τόνισε ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%, αλλά σε ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) το προϊόν της οικονομίας συνεχίζει να μειώνεται και η θετική τιμή που εμφανίζεται είναι αποτέλεσμα του αρνητικού πληθωρισμού.
http://www.bbc.co.uk/programmes/p02hp632    3:40 και μετά...
στις 11:23 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Δραγασάκης: Αποδεχόμαστε το Μνημόνιο - Σεβόμαστε παρά πολύ την Μέρκελ και τον Σόιμπλε!

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 

Δραγασάκης: Αποδεχόμαστε το Μνημόνιο - Σεβόμαστε παρά πολύ την Μέρκελ και τον Σόιμπλε!

Σε συνέδριο της ναυαρχίδας του συστήματος των παγκόσμιων τυράννων (τοκογλύφων), Economist, που έγινε χθες το βράδυ στην Αθήνα, παρέστη ο συριζαίος Δραγασάκης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του παρδαλού συνονθυλεύματος, για να δώσει το μήνυμα της υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ στα διεθνή κέντρα των τοκογλύφων, που πίνουν το αίμα του ελληνικού λαού. Και ομολογουμένως, τα κατάφερε μια χαρά!
Κατ’ αρχάς, παίζοντας με τις λέξεις και τις έννοιες, διαχώρισε τη δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο (ενώ είναι το ίδιο πράγμα – κάθε δανειακή σύμβαση καταλήγει στην υπογραφή Μνημονίου…), λέγοντας ότι την μεν δανειακή σύμβαση την αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα την επαναδιαπραγματευθεί (τα ίδια έλεγε και ο φον Αντωνάκης προ των εκλογών του 2012…), το δε Μνημόνιο… δεν το αποδέχεται.
Εν συνεχεία, έκανε «εποικοδομητικό» διάλογο με τον υπουργό της παρούσας μνημονιακής συγκυβέρνησης, Χαρδούβελη και αποδέχθηκε την «συνέχεια του κράτους» και την δέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα άρα και εμάς, αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε». Καλά κρασιά…
Τέλος, βεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλείται να ανατρέψει τον καπιταλισμό και έδωσε όρκο πίστης και παντοτινής αφοσίωσης στην (πρώην ομοϊδεάτισσά του – κομσομόλα) φράου Μέρκελ και στον αναιδή Σόιμπλε: «Σεβόμαστε πάρα πολύ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε και προσέχουμε αυτά που λένε. Θα ζητήσουμε χρόνο, για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας».
Μετά απ’ τα παραπάνω, όποιος ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να απαλλάξει την χώρα από το Μνημόνιο, μετά συγχωρήσεως αλλά θα είναι και πολύ μ…!


στις 4:45 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Αυτάρκεια και εθνικός προστατευτισμός, ο δρόμος προς την ανάπτυξη!


Αυτάρκεια και εθνικός προστατευτισμός, ο δρόμος προς την ανάπτυξη!
Στην φιλελεύθερη σκέψη, η κάθε χώρα οφείλει να παράγει στην μέγιστη ποσότητα τα προϊόντα, στα οποία μπορεί να επιτύχει την κατώτερη τιμή, και να εισάγει τα αντίστοιχα προϊόντα που παράγουν άλλες χώρες. Αυτή η αλληλεξάρτηση, θεωρητικώς, θα αποτελέσει ένα βήμα προς την παγκόσμια ειρήνη. Στην πράξη αυτό, βεβαίως, δεν συνέβη. Το μόνο που συνέβη ήταν η ζημιά που υπέστησαν πολλές οικονομίες, όπως η ελληνική, που μεταστράφηκαν στην παροχή υπηρεσιών.
Προκειμένου να οδηγηθούμε σε διέξοδο από την οικονομική κρίση οφείλουμε να προσανατολιστούμε, σε τομείς που θα οδηγήσουν σε μια μεγέθυνση της οικονομίας αλλά και σε μια γενικότερη εξυγίανση της πολιτικής ζωής έτσι ώστε να επιτύχει η προσέλκυση των επενδύσεων. Είναι απαραίτητη η αναστροφή αυτής της ζημιογόνας πολιτικής, με προσανατολισμό στην αυτάρκεια ειδών, που θα εξασφαλίσει τον πληθυσμό σε κάθε περίπτωση και σε κάθε κρίση, χρηματοπιστωτική ή μη.
Αυτό προϋποθέτει ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, ήτοι της αγροτικής παραγωγής, κτηνοτροφικής παραγωγής, εξόρυξης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδος και άλλων μορφών της πραγματικής οικονομίας. Προϋποθέτει, επίσης, γεωπολιτική και εμπορική στροφή προς άλλες δυνάμεις που είναι ικανές να απορροφήσουν την πλεονάζουσα ελληνική παραγωγή και των οποίων τα στρατηγικά συμφέροντα συνάδουν με τα αντίστοιχα ελληνικά.
Η τεχνολογία, η πρόοδός της και η εφαρμογή της στην διαδικασία παραγωγής, αποτελούν επίσης αναπτυξιακούς παράγοντες της οικονομίας. Ομοίως και η καινοτομία, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην εκάστοτε επιχειρηματική δραστηριότητα, δημιουργώντας μονοπωλιακά κέρδη. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και η εφαρμογή τους στην παραγωγή σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής συντελούν στη  δημιουργία νέας προστιθέμενης αξίας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η απόκτηση γνώσης νέων καινοτομιών ‒ που μπορεί να πραγματοποιηθεί από ΑΞΕ αλλά και από  τη συνεχή επιμόρφωση των συσχετιζόμενων με την οικονομική δραστηριότητα ‒ μπορεί να επιφέρει αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και συνεπώς αύξηση των εξαγωγών.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορεί μια οικονομία να προβεί σε εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων. Η Ελλάδα, μαζί με τις μεσογειακές χώρες, είναι εισαγωγέας τεχνολογικών προϊόντων. Μαζί με την Κροατία, την Τσεχία, την Ιταλία, την Λιθουανία, την Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Σλοβακία  και την Ισπανία, σημειώνει επιδόσεις στην καινοτομία μικρότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η σημαντικότερη ‒ άμεση ή έμμεση ‒ ευεργετική επίδραση της ειδικευμένης γνώσης στην οικονομική ανάπτυξη βασίζεται στην αλληλεξάρτηση οικονομίας και τεχνολογικής προόδου ‒ η δημιουργία, για παράδειγμα, νέων μορφών ενέργειας οδηγεί σε περαιτέρω οικονομική άνθηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την συνθήκη της Λισαβόνας, φαίνεται να έχει κατανοήσει την σημασία της εκπαίδευσης, θέτοντας ως στόχο την μεγαλύτερη οικονομία καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσω της ανακάλυψης νέων τεχνολογικών και καινοτομικών μεθόδων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί διαμέσου της μόρφωσης και της συνεχούς επιμόρφωσης των πολιτών της.
Μέσω της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται από το Lisbon Council  υπολογίζεται ο δείκτης ανθρωπίνου κεφαλαίου. Αυτός μάς αποκαλύπτει την ικανότητα μια χώρας όσον αφορά την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της. Το μέγεθος του ανθρωπίνου κεφαλαίου μιας χώρας υπολογίζεται με βάση το κόστος της επίσημης και ανεπίσημης εκπαίδευσης, σε συνάρτηση με  τον πληθυσμό της.
Σήμερα τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα είναι τεραστία καθιστώντας την διασφάλιση του αποθέματος γνώσης σε χαμηλά επίπεδα. Εν απουσία εργασίας, το ανθρώπινο κεφάλαιο υποβαθμίζεται και η γνώση αδρανεί. Η έλλειψη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των γνώσεων και των ικανοτήτων δυσχεραίνει την εύρεση εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Παρά την υιοθέτηση καινοτόμων δραστηριοτήτων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, αυτές τελικά δεν καινοτομούν, καθώς οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις δεν επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν δαπανούνται ιδιωτικά ή δημόσια χρήματα για νέες έρευνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πατέντες αντίστοιχες  των  Μεσογειακών χωρών και των χωρών της Βορείου Ευρώπης.
Η δημόσια χρηματοδότηση για καινοτομία δεν επεκτείνεται σε ερευνητικές δραστηριότητες αλλά κυρίως στον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων και τον εξοπλισμό. Η έλλειψη ζήτησης τέτοιων δραστηριοτήτων φαίνεται να ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα καινοτομίας της Ελλάδας. Η προσφορά της χώρας κυμαίνεται σε εξίσου χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα και τον πληθυσμό της.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να στηρίξει την καινοτομία παραδείγματος χάριν στους παρακάτω τομείς: Στον αγροτικό τομέα επενδύοντας σε ελκυστικά για τις ξένες αγορές αγροτικά προϊόντα (μανιτάρια, σαλιγκάρια κτλ), στην φαρμακοβιομηχανία ‒ όσον αφόρα την εξαγωγή φαρμάκων έχει να επιδείξει ευρεσιτεχνίες και δυναμικότητα ‒ και στην ιχθυοκαλλιέργεια η οποία θα έχαιρε  δημόσιας και  ιδιωτικής χρηματοδότησης. Η ζήτηση, για παράδειγμα, σε ψάρια από την Ιαπωνία είναι πολύ αυξημένη, ιδιαίτερα μετά την διαρροή ραδιενέργειας. Όπως και στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας (αιολική και ηλιακή) και κυρίως να προβεί σε εξόρυξη του ορυκτού της πλούτου. Συνεπώς, η επένδυση σε διάφορους κλάδους, σε συνδυασμό με  καινοτομικές δραστηριότητες, θα μπορούσε να αναδείξει την ελληνική οικονομία.
Η άνθιση της οικονομίας και η επίτευξη περαιτέρω ανάπτυξης μπορεί να υπάρξει σε ένα πολιτικά σταθερό κράτος, όπου οι κοινωνικές ανισότητες αμβλύνονται και τα οφέλη αφορούν όλη την κοινωνία και όχι συγκεκριμένες ελίτ. Σ’ ένα κράτος όπου δίνονται κίνητρα σε όλους τους πολίτες για συμμετοχή στην παραγωγικότητα και την επιχειρηματικότητα και όπου η διαφάνεια αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς.
Η ύπαρξη ενός σταθερού νομικού συστήματος που παρέχει ασφάλεια όσον αφορά τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και που εξαλείφει την διαφθορά στην πολιτική ζωή ενός τόπου ‒ τιμωρώντας όσους καταχρώνται δημόσιο χρήμα ή χρηματίζονται ‒ παραδειγματίζει τους πολίτες. Ο νόμος, για παράδειγμα, περί μη ευθύνης των Υπουργών στην Ελλάδα λειτούργησε ανασταλτικά για την ποιότητα των πολιτικών θεσμών στη χώρα, καθιστώντας τους Υπουργούς ανέγγιχτους. Η απαξίωση των πολιτικών θεσμών δεν δίνει περιθώρια για μεταρρυθμίσεις και προκαλεί ανασφάλεια στους επενδυτές.
Δεν έχει αποδειχθεί ότι ένα συγκεκριμένο σύστημα θα επιφέρει και την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Αντιθέτως, διαφορετικά συστήματα έχουν να επιδείξουν παρόμοια οικονομική άνθηση, ενώ όμοια την ακριβώς αντίθετη. Συμπερασματικά, προκειμένου να υπάρξει μια υγιής και συνεχώς αναπτυσσομένη  οικονομία, οι πολίτες πρέπει να νοιώθουν σεβασμό προ τους θεσμούς ‒ κάτι το όποιο δεν επιβάλλεται αλλά κατακτιέται ‒ ασφάλεια όσον αφορά την οικονομική τους δραστηριότητα και πολιτική και οικονομική ισότητα. Είναι αποδεδειγμένο ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, γεγονός που πρέπει να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων για μια ικανή διακυβέρνηση.
Ο Thorstein Veblen (1899) στο έργο του The theory of the Leisure class αποτύπωσε με ιδιαίτερη σαφήνεια την σημασία των θεσμών στην οικονομία ‒ εν αντιθέσει με την νεοκλασική οικονομική παράδοση που παραμέλησε του θεσμούς και δεν τους ενσωμάτωσε στην οικονομική ιστορία. Πίστευε ότι η εξέλιξη έρχεται μέσα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων ‒ περιέργεια, άμιλλα, διεκδίκηση και εργασία ‒ τα οποία αποδίδονται και στις επιπτώσεις των κοινωνικών και πολιτιστικών αλλαγών.
Η Χρυσή Αυγή είναι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να επιφέρει την οικονομική αλλά και ηθική ανάταση της Ελλάδας. Με ένα πρόγραμμα άμεσα υλοποιήσιμο για όλους του τομείς και κυρίως με ανθρώπινο δυναμικό αμόλυντο,αδιάφθορο. Οι Έλληνες εθνικιστές οδηγούμενοι από την αγάπη τους για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα θα αγωνιστούν γι α ένα καλλίτερο αύριο.



στις 2:50 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Το Ιράν κύριος σύμμαχος του Ιράκ και της Συρίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 

Το Ιράν κύριος σύμμαχος του Ιράκ και της Συρίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών
Οι πολίτες του Ιράκ και της Συρίας ομολογούν ότι ο κύριος σύμμαχος των χωρών τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι το Ιράν και όχι οι ΗΠΑ με τις δήθεν αεροπορικές επιδρομές των  εναντίον των ισλαμοσυμμοριτών.
Το σιιτικό Ιράν έχει βοηθήσει αποτελεσματικά στην άμυνα του Ιράκ και της Συρίας εναντίον του Χαλιφάτου, προσφέροντας όπλα και πυρομαχικά, ενώ η ελίτ πολιτοφυλακή του Ιράν  «Φρουροί της Επανάστασης» με διοικητή τον Γκασέμ Σουλεϊμανί οργανώνουν τους ιρακινούς πολιτοφύλακες και αποτελούν την ραχοκοκαλιά του αγώνα κατά των τζιχαντιστών.
Αντ’ αυτού οι δήθεν εχθροί των ισλαμοσυμμοριτών Αμερικανοί εξακολουθούν να ρίχνουν «κατά λάθος» πολεμοφόδια στις περιοχές που έχουν οχυρωθεί οι κανίβαλοι ισλαμοσυμμορίτες, πράγμα που μας κάνει εύγλωττα να αναρωτηθούμε αν οι τελευταίας τεχνολογίας δορυφόροι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που είναι σε θέση να διακρίνουν από το διάστημα και να μεταδώσουν σε πραγματικό χρόνο εικόνες με λεπτομέρεια παλάμης, λειτουργούν ή πρόκειται περί dummies.
Το αποτέλεσμα των ανωτέρω αναφερομένων είναι να αυξάνει η επιρροή της Τεχεράνης στην Βαγδάτη και την Δαμασκό, ενώ η πολιτική ηγεσία του Ιράκ και της Συρίας διατείνεται και πιστεύει ότι οι ΗΠΑ με τις στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές θέλουν να βοηθήσουν μόνο τους Κούρδους, έχοντας ως απώτερο σχεδιασμό την δημιουργία Μεγάλου Κουρδιστάν και τον κατακερματισμό της Συρίας και του Ιράκ, κάτι που αποτελεί και  σχέδιο των Ισραηλινών (Yinon Plan).
Το καλοκαίρι του 2014 η επίθεση των, προερχομένων από το μέτωπο της Συρίας, τζιχαντιστών στο βόρειο και δυτικό Ιράκ οδήγησε στην κατάρρευση των ενόπλων δυνάμεων της Βαγδάτης και έδωσε την ευκαιρία στο Ιράν να παρέμβει στρατιωτικά. Πολλές χιλιάδες σιίτες πολιτοφύλακες του Ιράν ενσωματώθηκαν στις τάξεις του ιρακινού στρατού, έδωσαν και δίνουν σκληρές μάχες κατά των κανιβάλων, έχοντας εκατοντάδες νεκρούς. Πέραν αυτού σχεδόν καθημερινά ιρανικά μεταγωγικά αεροσκάφη μεταφέρουν πολεμοφόδια στην Βαγδάτη, κάτι που κάνει τους σουνίτες Ιρακινούς να ανησυχούν, αφού με αυτά τα όπλα αυξάνεται η σιιτική επιρροή στο Ιράκ. Τους προβληματισμούς αυτούς αποκρούει ο σιίτης πρωθυπουργός της Βαγδάτης αλ Αμπάντι και ο σουνίτης υπουργός Άμυνας αλ Ομπέϊντι. Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε ότι η στρατιωτική βοήθεια της Τεχεράνης αποτελεί μια στρατηγική αναγκαιότητα για το Ιράκ.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ Στιούαρτ Τζόουνς δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να παραδεχτούν ότι το Ιράν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, αφού είναι ένας σημαντικός γείτονας του Ιράκ». Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις σχέσεις Ιράκ-Ιράν, τονίζοντας ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι η επιρροή του Ιράν θα είναι θετική και όχι στρατηγικά καταστροφική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».
Η σφαίρα επιρροής του Ιράν επεκτείνεται και στην Συρία, όπου κύριος σύμμαχος του Άσσαντ είναι η σιιτική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ του γειτονικού Λιβάνου, της οργάνωσης δηλαδή που επηρεάζεται ευθέως από την Τεχεράνη και η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των τρομοκρατών στην συνοριακή περιοχή Συρίας-Λιβάνου.
Η στρατιωτική συνεργασία του Ιράν με το Ιράκ και την Συρία σαφώς ευνοεί τα γεωπολιτικά σχέδια της Ρωσίας και αποδυναμώνει στην πράξη την επιρροή και την επιθετική πολιτική της Ουάσιγκτον και των Αμερικανοσιωνιστών στην περιοχή. Είναι βέβαιο ότι οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, αλλά η ζυγαριά στην Μέση Ανατολή γέρνει πλέον υπέρ του Άσσαντ, της Τεχεράνης και της Μόσχας, κάτι που θα επιδράσει γεωστρατηγικά και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

στις 1:24 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Πλατωνική προσέγγιση της δικαιοσύνης

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Στο παρόν κείμενο θα εξετάσουμε ακροθιγώς τις απόψεις του μεγίστου Πλάτωνος επί του εξόχως κρισίμου ζητήματος της Δικαιοσύνης, επικαίρου από την εποχή της αναγκαστικής ανθρωπίνης οργανώσεως στις πρώτες κοινωνίες-πολιτείες, έως τις ημέρες μας. Θα αποπειραθούμε δε μιαν απόπειρα ανιχνεύσεως του τρόπου γονίμου χρήσεως των στοχασμών του στην σύγχρονη σκέψη περί το ζήτημα της δικαιοσύνης.
Παρά το ότι η έννοια της δικαιοσύνης ανεδείχθη στην αρχαία Ελλάδα ήδη από την αρχαϊκή – ομηρική εποχή, ωστόσον διαμορφώθηκε σε γραπτό κείμενο στον ιωνικό κόσμο, μέσα στις νομοθεσίες των Δράκοντος, Σόλωνος και Κλεισθένους, ευρισκόμενη σε απόλυτη συνάρτηση και αρμονία με τις λειτουργίες της Πολιτείας, του «άστεως», της «πόλεως». Η ιστορία του αττικού δικαίου αποδεικνύει ότι αυτές οι αρχικές απόπειρες γραπτής νομοθεσίας αποτυπώνουν ξεκάθαρα τα πρώτα ίχνη του δημοσίου δικαίου, καθώς και την διαμόρφωση των θεσμών απονομής δικαιοσύνης, όπως ο Άρειος Πάγος και η Ηλιαία. Το έγκλημα καθίσταται σταδιακά διαφορετικά αντιληπτό, μετατρεπόμενο από ιδιωτική διαφορά σε «πολιτικώς» τιμωρητέα συμπεριφορά, δηλαδή από καταξιωμένη αντεκδίκηση - βεντέτα γίνεται κομβικό δικαίωμα της «πόλης κράτους» να τιμωρεί τον δράστη. Ανελίσσεται συνεπώς και η περί δικαίου και δικαιοσύνης αντίληψη.
Για τον Πλάτωνα η δικαιοσύνη ήταν ηθική και φυσική τρισυπόστατη αρετή, συνιστώμενη από τον συνδυασμό της σοφίας, του θάρρους και της εγκρατείας. Η αντίληψη του τιτάνιου προγόνου μας περί δικαιοσύνης και αδικίας προβάλλει εντόνως στο πρώτο βιβλίο της περιβόητης «Πολιτείας», (ενός από τα σημαντικότερα έργα του Πλάτωνος, που χωρίζεται σε 10 βιβλία). Το πρώτο βιβλίο, σε αντίθεση με τα άλλα, ομοιάζει πολύ με τους πρώιμους πλατωνικούς διαλόγους («Απολογία», «Kρίτων») και αφορά στον διάλογο του Σωκράτη κυρίως με τον σοφιστή Θρασύμαχο. Ενώ ο Σωκράτης επισκέπτεται τον Πειραιά για να παρακολουθήσει την θρησκευτική τελετή μιας ξένης θεάς πείθεται να επισκεφθεί το σπίτι του Κέφαλου, ενός ηλικιωμένου πλούσιου μετοίκου από τις Συρακούσες. Συνομιλεί με αυτόν, με τον γιο του Πολέμαρχο και τον σοφιστή Θρασύμαχο και ο καθένας παρουσιάζει τις δικές του απόψεις για την δικαιοσύνη. Οι συνομιλητές οδηγούνται σε σύγχυση από τις συνεχείς και επάλληλες ερωτήσεις του Σωκράτη.
Σκοπός του διαλόγου είναι να αποκαλύψει τι είναι η δικαιοσύνη (δηλαδή να ανακαλύψει την ουσία της) και να ορίσει γιατί οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι ή ηθικά ορθοί. Ο Θρασύμαχος υποστηρίζει ότι, εφόσον αυτό που ονομάζουμε «δικαιοσύνη» απλώς συνδέεται με τα ενδιαφέροντα των εκάστοτε αντίθετων ομάδων μέσα σ' ένα κράτος, τότε ημπορούμε να πάψουμε να ασχολούμαστε με αυτήν. Υποστηρίζει, επίσης, ότι η δικαιοσύνη συνήθως ευνοεί τους ηγέτες, που θεσπίζουν τους νόμους για το συμφέρον τους και όχι τους υπηκόους. Πραγματικά ευτυχής, κατά την γνώμη του, είναι ο άδικος αφού πάντοτε αποκτά το καλύτερο.
Η δικαιοσύνη είναι αρετή, ως αρετή δε ορίζεται η δεξιότης της ψυχής για σοφία και δικαιοσύνη, η ενότης εσωτερικής υπεροχής και εξωτερικής αποδοχής. Οι τέσσερις ουσιώδεις κατά τον Πλάτωνα αρετές: η δικαιοσύνη, η σοφία, η ανδρεία και η σωφροσύνη, είναι ποιότητες που καθιστούν αυτούς που τις κατέχουν (άνδρες ή γυναίκες) «αγαθούς» (δηλαδή καλούς, ευγενείς, ανδρείους, άριστους). Ο Σωκράτης υποστηρίζει ότι η αδικία είναι άγνοια και ότι κανείς δεν είναι εκ φύσεως κακός και πως κάποιος γίνεται κακός ή άδικος από άγνοια. Eδώ έχουμε το σωκρατικό παράδοξο: «αρετή είναι η γνώση». Yποστηρίζει δηλαδή ότι διαπράττουμε αδικία, επειδή δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό, συνεπώς η γνώση μάς οδηγεί στην αρετή.
Επίσης υποστηρίζει πως η δικαιοσύνη φέρνει στο άτομο και στην κοινωνία γαλήνη και ομόνοια, ενώ η αδικία φέρνει διχόνοια, ζηλοφθονία και αντιπαλότητα. Δίδει ακόμη έναν ορισμό της δικαιοσύνης: «H δικαιοσύνη είναι συνεργασία». O Σωκράτης εξ άλλου ήταν ο πρώτος που προσεπάθησε να δώσει ορισμούς των πραγμάτων, δηλαδή να ορίσει την ουσία τους («εζήτει το τι εστίν» όπως γράφει ο Αριστοτέλης, «Μεταφυσικά», 1078b 23). Κατά την παρουσίαση του διαλόγου, αναφέρεται πως όταν η αδικία εισχωρήσει σε ένα άτομο, τότε μετατοπίζεται το ενδιαφέρον από την δικαιοσύνη ως τρόπο εξωτερικής συμπεριφοράς στην δικαιοσύνη ως θεμελιώδη αρετή και ενεργητική αρχή της ανθρώπινης ψυχής. Οι νόμοι του δικαίου είναι οι ίδιοι και για τις πόλεις και για τις κοινωνικές τάξεις και για τα άτομα.
Όπως προανεφέρθη, στην αρχή του διαλόγου στην «Πολιτεία» του Πλάτωνος, (έργου που εγράφη στην ωριμότητα της ζωής του φιλοσόφου), ο Θρασύμαχος υπερασπίζεται σθεναρά το γεγονός ότι η δικαιοσύνη είναι το συμφέρον του ισχυρότερου (338c). Ορμώμενος λοιπόν ο Σωκράτης από αυτήν την αβαθή θεώρηση της δικαιοσύνης και οδηγούμενος από την παρότρυνση των υπόλοιπων συνομιλητών, (οι οποίοι δεν μπορούν να δεχτούν πως η δικαιοσύνη είναι προϊόν συνθήκης και ότι οπωσδήποτε η αδικία θα προτιμούταν από όλους αν είχαν την δύναμη να την διαπράξουν και να διαφύγουν το κίνδυνο), ύστερα από πρόταση του Γλαύκωνος θα προσπαθήσει να κάνει σύγκριση του δίκαιου και του άδικου. Καθώς όμως κατά τον ίδιο τον Σωκράτη, είναι ευκολότερο να ιδεί κάποιος οτιδήποτε βρίσκεται απλωμένο σε ευρύτερη επιφάνεια, θα διερευνήσει αυτήν την απάντηση μέσα σε μια νοητή - ιδεατή πολιτεία, ταυτίζοντας την κατ’ ουσίαν με την ψυχή του ανθρώπου.
Στην ιδεατή αυτή πολιτεία, που έχει ως αντικειμενικό σκοπό της λειτουργίας της την ευδαιμονία του συνόλου των πολιτών και όχι μεμονωμένα του ατόμου, κυρίαρχο θεμελιώδες χαρακτηριστικό της είναι η θεσμικά κατοχυρωμένη ανισότης της κοινωνικής διαστρωματώσεως. Οι πολίτες χωρίζονται ιεραρχικώς σε τρεις σαφώς διακριτές και διακριτέες τάξεις, όχι με βάση τον πλούτο που διαθέτουν αλλά αποκλειστικά με βάση το «είναι» τους, την ίδια τους την φύση. Έτσι στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας τοποθετούνται οι φύλακες «φιλόσοφοι – βασιλείς», η άρχουσα τάξη των σοφών και γνωστικών που εξασκούν την κυβέρνηση. Ακολούθως ευρίσκονται οι «επίκουροι», εκείνοι οι πλέον ανδρειωμένοι των πολιτών, επιφορτισμένοι με το καθήκον να προστατεύουν την πόλη από κάθε εξωτερικό ή εσωτερικό κίνδυνο. Τέλος στην βάση της κοινωνικής πυραμίδος τοποθετούνται οι «δημιουργοί», οι οποίοι αποτελούν την πολυπληθέστερη τάξη και είναι υπεύθυνοι για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών της πόλης. Οι πολίτες αφού κατανεμηθούν σε αυτές τις τάξεις με μόνο κριτήριο την εν γένει ικανότητά τους, ασκούνται στην παιδεία, για την οποία είναι υπεύθυνη η Πολιτεία, ενώ κατόπιν δεν μπορούν να αλλάξουν τάξη.
Το πολιτειακό πρότυπο του Πλάτωνος δεν είναι τυχαία διαμορφωμένο, αλλά βασίζεται στην λογική ανατομία και ανάλυση της ψυχής. Ο Πλάτων με τον τρόπο αυτόν τοποθετεί ως χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε τάξεως, ένα από τα τρία μέρη της ψυχής: το «Λογιστικό» υπεύθυνο για την φρόνηση στην άρχουσα τάξη, το «Θυμοειδές» υπεύθυνο για την ανδρεία στην τάξη των επικούρων και τέλος την «Σωφροσύνη», η οποία είναι χαρακτηριστικό όλων των τάξεων αλλά κυρίως των δημιουργών.
Εφόσον λοιπόν κάθε τάξη διακρίνεται και ορίζεται από την δική της αρετή, συνεπάγεται ότι το έργο της κάθε τάξεως εκτελείται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφήνοντας συνάμα τις άλλες τάξεις να εκτελούν εξίσου επιτυχώς το δικό τους έργο. Δηλαδή στην πολιτεία επικρατεί η «οικειοπραγία», η οποία με την σειρά της οδηγεί το σύνολο των πολιτών στην δικαιοσύνη, επειδή βεβαίως ουδείς αρνείται να παραδεχθεί ως δίκαιο το να πράττει έκαστος αυτό το οποίο είναι εκ της φύσεώς του προικισμένος να πράττει καλύτερα.
Συνεπώς όπως επιτυγχάνεται η δικαιοσύνη στην ψυχή καθαυτή, μέσα δηλαδή από την ισορροπία του λογιστικού, του θυμοειδούς και του επιθυμητικού, έτσι επικρατεί και η πολιτειακή δικαιοσύνη μέσω της ισορροπίας των τριών τάξεων, η καθεμία των οποίων φέρει ένα από τα τρία χαρακτηριστικά μέρη της ψυχής. Όταν η ψυχή ηγεμονεύεται από το λογιστικό και ο άνθρωπος δεν επιτρέπει στα άλλα μέρη της να πράττουν άλλα από τα δικά τους, τότε όλες του οι πράξεις (είτε αυτές αφορούν δημόσια, είτε ιδιωτικά ζητήματα), χαρακτηρίζονται από δικαιοσύνη, η δε γνώση η οποία οδηγεί σε αυτήν την πράξη ονομάζεται «σοφία». Αντιθέτως, όταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, τότε οι πράξεις χαρακτηρίζονται από αδικία και η σφαλερά γνώμη που οδηγεί σε αυτή διαλυτική πράξη, ονομάζεται «αμάθεια» (444b).
Το να ορίζει κανείς την ψυχή του, σύμφωνα με την φυσική τάξη των πραγμάτων είναι αρετή και η αρετή της ψυχής είναι η δικαιοσύνη, ενώ ελάττωμά της, κακία της είναι η αδικία και η κακία μόνο να καταστρέφει ημπορεί, συνεπώς ο άδικος άνθρωπος δεν θα ημπορέσει ποτέ να καταστεί ευδαίμων (354a) Η επίτευξη της καταστάσεως αυτής δεν είναι βεβαίως μια εύκολη υπόθεση, εφόσον προϋποθέτει την πλήρη κατοχή της ιδέας του αγαθού. Η ιδέα του αγαθού είναι το πραγματικό αίτιο της γνώσεως και της αληθείας, με τις οποίες έχει μεν άμεση συνάφεια, ωστόσον είναι κατά πολύ ανωτέρα τους ιεραρχικώς, καθώς η γνώση του αγαθού στον ιδεατό κόσμο (που συνεπάγεται πλήρη κατανόηση της ουσίας των πραγμάτων), αποτελεί κάτι ανώτερο από την ίδια αυτήν ουσία όπως την αντιλαμβανόμεθα στο κόσμο των αισθητών, (αυτών δηλαδή των πραγμάτων που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας και μόνον). Συνεπώς το «ιδεατώς αγαθόν» είναι ανώτερο τόσον αξιωματικά, όσον και από πλευράς δυναμικής εφαρμογής - (509b).
Κατά συνέπειαν απορρέει ως συμπερασματική διαπίστωση ότι, ο Πλάτων καθιστά απολύτως υπευθύνους για την ορθή και σωστή διακυβέρνηση της ιδανικής του πολιτείας, τους άρχοντες Βασιλείς – Φιλόσοφους, διότι αυτοί κατέχουν την πραγματική γνώση μέσω της «επιγνώσεως» του αγαθού της δικαιοσύνης, συνεπώς αυτοί είναι που ημπορούν να την αποδώσουν και να την εφαρμόσουν αποτελεσματικότερα. Δικαιοσύνη όχι τύπου συμβάσεως ή διαμεσολαβήσεως μεταξύ αδικούντων και αδικουμένων, αλλά πραγματική δικαιοσύνη βασιζομένη στους ακατάλυτους κοσμικούς και φυσικούς νόμους και με διαρκή μόνο σκοπό της την «ευδαιμονία» του συνόλου των πολιτών.
Ένα μειονέκτημα που καταλογίζουν οι σύγχρονοι μελετητές του πλατωνικού έργου στις αντιλήψεις του τρισμάκαρος φιλοσόφου για την δικαιοσύνη είναι ότι αυτές αφορούν τάχα σε μιαν ουτοπική πολιτεία. Γνωρίζουμε βεβαίως πως κάτι τέτοιο δεν είναι απολύτως αληθές, μιας και ο ίδιος ο Πλάτων προσεπάθησε να εγκαταστήσει αυτό το ιδανικό πολίτευμα στις Συρακούσες επί κυβερνήσεως του Διονυσίου του Πρεσβυτέρου (388 π.Χ) αλλά απέτυχε. Ο βασικός λόγος της αποτυχίας του πολιτειακού συστήματος του Πλάτωνος, έγκειται στην εύλογη δυσχέρεια να εντοπισθούν επαρκή ικανά άτομα, κατάλληλα να στελεχώσουν την τάξη των Φιλοσόφων - Βασιλέων, καθώς τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά συνδυάζονται σε εξαιρετικά σπάνιες στατιστικώς περιπτώσεις. Παραλλήλως η Πολιτεία του Πλάτωνος προϋποθέτει ένα σύστημα παιδείας το οποίον θα είναι ικανό να διαπιστώνει αλάνθαστα την ψυχολογική ταυτότητα ενός ανθρώπου, αντικείμενο το οποίον έως και σήμερα δεν γνωρίζουμε με την απαιτούμενη πληρότητα ή πόσον εφικτό μπορεί να είναι.
Έτσι το πλατωνικό ιδεώδες στηρίζεται στην ισότιμη παιδαγωγική και πνευματική κατάρτιση των πολιτών, αλλά και στην ηθική διάπλασή τους που διαμορφώνεται από το ιδεώδες της ανδρείας, της τιμής, του σεβασμού και της αφοσιώσεως στην πατρίδα, καθώς και την υπακοή στους νόμους. Τότε η αριστοκρατικά διατεταγμένη Πολιτεία, θωρακισμένη από την αρίστη δικαιοσύνη λειτουργεί ως διαρκής αρωγός της κοινωνικής ευδαιμονίας του συνόλου της Λαϊκής Κοινότητος, αλλά και παράγει Πολιτισμό.
Συνεπώς, καθήκον του συνειδητού Εθνικιστή, ο οποίος πορεύεται ως Πολιτικός Στρατιώτης της Ιδέας, είναι η επιδίωξη της εντίμου και ανδρείας αρετής, ο σεβασμός των αρίστων, η αμετακίνητη πίστη στην πάτριο σοφία και ο ανειρήνευτος υπέρ δικαίου Αγών για την οριστική εξάλειψη της «αμαθείας» και των δολίων προαγωγών της!

στις 1:21 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Αναρτήσεις (Atom)
Ξάνθη
Jasper Roberts Consulting - Widget

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης αποτελώντας τον ιστορικό της πυρήνα και καλύπτει έκταση 380.000m2 . Η πόλη είναι χτισμένη μετά το 1829.Είναι η χρονιά που μεγάλοι σεισμοί καταστρέφουν πλήρως τον προηγούμενο οικισμό. Η πόλη οικοδομείται πάνω στα ερείπια και με πυρήνα τις εκκλησίες, που υπήρχαν μάλλον από την εποχή της βυζαντινής Ξάνθειας, όπως ονομαζότανε από την αρχαιότητα η πόλη της Ξάνθης Παλιά Πόλη Κατά τον 19ο αιώνα, η Ξάνθη αναφέρεται ως μια κωμόπολη των 8.000 κατοίκων, ήταν όμως οικονομικά ανθηρή και αυτό οφείλεται στον πλούτο από την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και διακίνηση του καπνού και των προϊόντων του, αλλά και στην προνομιακή της θέση σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους. Η πόλη είναι χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μαστόρους, χαρακτηρίζεται από την δαιδαλώδη μορφή των λιθόστρωτων σοκακιών της και είναι γεμάτη λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά, τυπικές εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου αλλά ταυτόχρονα και δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι έμποροι καπνού, κυρίως.

ΔΗΜΌΚΡΙΤΟΣ

ΔΗΜΌΚΡΙΤΟΣ
Ο Δημόκριτος (~460 π.Χ.- 370 π.Χ., ΕΤΥΜ. αρχ., αρχική σημ. "ο κριτής του δήμου", δῆμος + -κριτός< κρίνω) ήταν προσωκρατικός φιλόσοφος, ο οποίος γεννήθηκε στα Άβδηρα της Θράκης. Ήταν μαθητής του Λεύκιππου. Πίστευε ότι η ύλη αποτελείτο από αδιάσπαστα, αόρατα στοιχεία, τα άτομα. Επίσης ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε ότι ο Γαλαξίας είναι το φως από μακρινά αστέρια. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ανέφεραν ότι το σύμπαν έχει και άλλους "κόσμους" και μάλιστα ορισμένους κατοικημένους. Ο Δημόκριτος ξεκαθάριζε ότι το κενό δεν ταυτίζεται με το τίποτα ("μη ον"), είναι δηλαδή κάτι το υπαρκτό.

Πόρτο Λάγος

Πόρτο Λάγος
Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος, σε μια τοποθεσία που συνδυάζεται με τρόπο μοναδικό το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας. Πρόκειται για ένα ήσυχο και γραφικό λιμανάκι το οποίο εξυπηρετεί βάρκες και ψαροκάικα της περιοχής, σκάφη αναψυχής αλλά διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές για μεταφορά αγαθών από εμπορικά πλοία. Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες της περιοχής είναι η αλιευτική, η αλατοληπτική, η πολιτιστική, η θηραματική και αναψυχής.

ΝΕΣΤΟΣ- ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ

ΝΕΣΤΟΣ- ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ
Στην μυθολογία ο Νέστος ή Νέσσος γεννιέται στην αρχή του χρόνου πριν ακόμη γεννηθούν οι άνθρωποι. Γεννήθηκε μαζί με 3000 ποταμούς και 3000 Νύμφες. Πατέρας του ήταν ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς.

ΑΡΧΑΙΑ ΑΒΔΗΡΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΑΒΔΗΡΑ
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη ιδρύθηκε από τον Ηρακλή, για να τιμηθεί η μνήμη του συντρόφου του Άβδηρου, ο οποίος κατασπαράχθηκε από τα άλογα του Διομήδη [1].Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, όμως, πρώτος οικιστής υπήρξε ο Κλαζομένιος Τιμήσιος κατά το 654 π.Χ. [2]. Η πρώτη αυτή αποικία δεν ευδοκίμησε. Τα Άβδηρα το 545 π.Χ.. ιδρύθηκαν ξανά από τους κατοίκους της ιωνικής Τέω, που έφυγαν από την πατρίδα τους για να αποφύγουν την Περσική υποδούλωση. Οι Τήιοι στην νέα τους πατρίδα έκοψαν νομίσματα, όμοια με εκείνα της Τέω, που έφεραν ως εμπροσθότυπο κεφαλή του Απόλλωνα και στον οπισθότυπο γρύπα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

  • ►  2016 (20)
    • ►  Σεπτεμβρίου (1)
    • ►  Μαρτίου (16)
    • ►  Ιανουαρίου (3)
  • ▼  2015 (827)
    • ►  Δεκεμβρίου (21)
    • ►  Νοεμβρίου (26)
    • ►  Οκτωβρίου (2)
    • ►  Σεπτεμβρίου (57)
    • ►  Αυγούστου (76)
    • ►  Ιουλίου (145)
    • ►  Ιουνίου (123)
    • ►  Μαΐου (133)
    • ►  Απριλίου (85)
    • ►  Μαρτίου (60)
    • ►  Φεβρουαρίου (68)
    • ▼  Ιανουαρίου (31)
      • Πρεμουρα κι ονειρα τουρκοψυχου βουλευτη εκλεγμε...
      • Iστορική ανακοίνωση του Λαϊκού Συνδέσμου υπέρ των ...
      • Το αόρατο κόμμα
      • ΑΡΧΙΣΑΜΕ! Δήλωση-ΣΟΚ Βαρουφάκη στο BBC...
      • Δραγασάκης: Αποδεχόμαστε το Μνημόνιο - Σεβόμαστε π...
      • Αυτάρκεια και εθνικός προστατευτισμός, ο δρόμος πρ...
      • Το Ιράν κύριος σύμμαχος του Ιράκ και της Συρίας στ...
      • Πλατωνική προσέγγιση της δικαιοσύνης
      • Ο Σαμαράς υποσχέθηκε Τούρκικη μειονότητα στην Δυτι...
      • Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής:
      • Ο τουρκοπράκτορας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χατζηοσμάν,...
      • ΕΤΣΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ
      • «Το μέλλον ξεκίνησε»: όταν στον Σύριζα αναβιώνει τ...
      • Πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μετά από δύο μνημόνια, ...
      • Η Ρωσία προτείνει στην Ε.Ε. να καταγγείλει την συμ...
      • Διακομματική επιτροπή εκλογών: Αυτοί απαίτησαν ...
      • Ιδού το προστατευόμενο παρακράτος του Σαμαρά και τ...
      • «Να μην έρθουν οι κομμουνιστές»: Γι’ αυτό ΜΑΥΡΟ στ...
      • Δηλώσεις Γλέζου στον ΑΝΤ1( Όλοι οι Έλληνες ευρωβου...
      • 3 Ιανουαρίου 1911: Περνά στην αιωνιότητα ο “κοσμοκ...
      • Το Ισλαμικό χαλιφάτο στοχοποιεί την Κίνα
      • Τροπολογίες... η κατάντια του πελατειακού κλεπτοκρ...
      • «Μεγάλη συγκυβέρνηση» ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το κόμμα...
      • Σαν σήμερα 3 Ιανουαρίου 1850: Υπόθεση Πατσίφικο
      • Οι Femen στην Αθήνα εναντίον της Χρυσής Αυγής - Αν...
      • Στημένο προεκλογικό δωράκι σε Κικίλια – Σαμαρά η σ...
      • “Ποδαρικό” στο Αιγαίο με υποβρυχιακό αποκλεισμό το...
      • Ουκρανία, Ισλαμικό κράτος και Κίνα κυριάρχησαν στη...
      • Η χούντα Σαμαρά αποκλείει από τις εκλογές 100.000 ...
      • Financial Times: Ο Τσίπρας δεν θα σκίσει το μνημόν...
      • ΑΥΤΟΙ είναι οι ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ που ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΧΙ...
  • ►  2014 (611)
    • ►  Δεκεμβρίου (68)
    • ►  Νοεμβρίου (142)
    • ►  Οκτωβρίου (82)
    • ►  Σεπτεμβρίου (76)
    • ►  Αυγούστου (84)
    • ►  Ιουλίου (50)
    • ►  Ιουνίου (33)
    • ►  Μαΐου (4)
    • ►  Απριλίου (37)
    • ►  Μαρτίου (35)

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Θέμα Απλό. Από το Blogger.