English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014


Κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στην Θράκη - Δύο χρόνια μετά



Πριν δύο χρόνια ακριβώς, έπεφτε σαν βόμβα η είδηση, ότι οι σχολές αστυφυλάκων της Κομοτηνής και της Ξάνθης μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών και μάλιστα 200 κατέφθασαν το ίδιο βράδυ. Όλη η τοπική κοινωνία πιάστηκε κοιμώμενη και κανείς δεν μπορούσε να υποθέσει ότι το περιβόητο σχέδιο αποτροπής της εισόδου νέου κύματος λαθρομεταναστών, προέβλεπε και τον στραγγαλισμό της Θράκης. 



Με τακτικές χούντας η τριάδα των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη και με τις εν κρυπτώ ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πιάστηκε μια ολόκληρη θεσμική και μη κοινωνία εξαπίνης, αφού κανένας δεν είχε την στοιχειώδη ενημέρωση από το συγκεκριμένο υπουργείο. Το αστείο και συνάμα τραγικό της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα κέντρα κράτησης θα είχαν διάρκεια ζωής ολίγων μόνο μηνών. 
Τον Αύγουστο του 2012 ο αρμόδιος υπουργός (ΠΡΟ-ΠΟ) Ν. Δένδιας απαντώντας σε ερωτήματα φορέων και αρχών για την διάρκεια λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης στην Ξάνθη και για το χρόνο αποδέσμευσης της Αστυνομικής Σχολής, είπε το γνωστό, "απολύτως προσωρινό" το μέτρο για το κέντρο της Ξάνθης, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και με τη δυναμική που αναπτύχθηκε δύο χρόνια μετά την πραγματική διάσταση του χρονικού προσδιορισμού του  "απολύτως προσωρινού".
Ο ανύπαρκτος, τότε και τώρα, υπουργός της υποτέλειας, εξαπάτησε και προσέβαλε την τοπική κοινωνία της Ξάνθης. Αποθρασυμένοι από το πολιτικό κενό στην Ξάνθη οι πολιτικοί παράγοντες των Αθηνών μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπο λαθρομεταναστών την Ξάνθη κι όλη την Θράκη γενικότερα, αφού με ένα σχεδιασμό σκούπα εκκαθάρισης του κέντρου της Αθήνας με τον εύγλωττο τίτλο «Ξένιος Ζευς», γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όλους τους Θρακιώτες, μετέφεραν νύχτα και κρυφά εκατοντάδες λαθρομετανάστες στις αστυνομικές σχολές Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, δήθεν προσωρινά και μόνο για δύο μήνες. Τοπική εφημερίδα έγραφε τον Άυγουστο του 2012: ''Εθνικοί λόγοι που προβάλλονται ως αντεπιχειρήματα, εκπαιδευτήρια που ήταν το καμάρι στην περιοχή μας, ακριτικές περιοχές που τα πάντα πρέπει να γίνονται με λεπτούς χειρισμούς και πολλή σκέψη μάλλον για τον κ. Δένδια την κυβέρνηση και την παρέα τους δε λένε τίποτα. Ο σκοπός είναι να αδειάσει από τα «σκουπίδια» το κέντρο της Αθήνας και να γεμίζει η «χαβούζα» της Θράκης γιατί προφανώς κάποιοι τους πληροφόρησαν ότι κανείς δεν πρόκειται να ξεσηκωθεί. Χωρίς σχέδιο χωρίς προοπτική και μέλλον χωρίς ντροπή και το κυριότερο χωρίς να λύνεται κανένα πρόβλημα. Ο «Ξένιος Δίας» μετανάστευσε με το στανιό στη Θράκη και ο «Αττίλας» εγκαταστάθηκε στο κέντρο της Αθήνας.''
Τέλος, να επισημάνουμε και το γεγονός ότι άτομα που πέρασαν στην σχολή αστυφυλάκων Ξάνθης προ δύο ετών, δεν έχουν ξεκινήσει να φοιτούν, διότι το κτίριο της συγκεκριμένης σχολής αποτελεί ακόμα κέντρο κράτησης μεταναστών.
Ξεκάθαρα, και μετά το πέρας δύο ετών, οι κυβερνητικοί είλωτες της τρόικα, δείχνουν ότι η κυβέρνηση απαξιώνει τις τοπικές κοινωνίες, καθιστώντας τη Θράκη αποθήκη λαθρομεταναστών.
Κ.Κ.