Γράφτηκε από τον Καμαρίδης Τένης
Δεν θελει «κοπο»… Θελει τροπο και ορεξη για προσφορα!
Με αφορμή τα τελευταία επισυμβαίνοντα, αναφορικά με το πόσιμο νερό της Ξάνθης, έρχονται στην επιφάνεια κάποια «θέματα» τα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να τα δούμε σοβαρά… Για παράδειγμα, το θέμα των σωληνώσεων σε σχέση με τα υλικά κατασκευής τους, το θέμα των συχνών βλαβών του κεντρικού δικτύου, το θέμα των απίστευτων διαρροών, αλλά και των παράνομων συνδέσεων, το θέμα των εγκαταστάσεων στις γεωτρήσεις του Δροσερού και όλα αυτά τα οποία προσιδιάζουν την κοινή γνώμη, για ένα κάθε άλλο παρά καθαρό και ποιοτικό νερό στο ποτήρι μας…
Λέγεται συνήθως, ότι τα νερά των πηγών του Παραδείσου από τις οποίες υδροδοτείται το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης μας, είναι από τα καλύτερα της χώρας, με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και στοιχεία, πλην όμως αυτό από μόνο τους, δεν μπορεί να δικαιώνει εκείνους που ισχυρίζονται πως αυτό το νερό φτάνει ανέπαφο στο ποτήρι μας!
Όταν μεταφέρονται αυτοί οι υδάτινοι όγκοι, από αγωγούς και σωληνώσεις υπόγειους, αλλά και υπέργειους σε μία απόσταση αρκετών χιλιομέτρων, σίγουρα στο ενδιάμεσο μπορεί πολλά να συμβούν! Τα συχνά «ατυχήματα» (θραύσεις κλπ) ενέχουν κινδύνους εμπλοκής του συστήματος με άλλους εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του νερού και να το καταστήσουν μέχρι και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Μπορεί –όπως ισχυρίζονται οι ενταύθα παράγοντες της ΔΕΥΑΞ- να γίνονται τακτικές μετρήσεις και αναλύσεις του νερού, πλην όμως θα πρέπει όλα αυτά να κοινοποιούνται εγκαίρως και να δημοσιεύονται ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.
Από την άλλη, όσον αφορά την υδροδότηση του υπόλοιπου μισού σχεδόν της πόλης από τις πηγές του Δροσερού, σε σχέση με την εικόνα που εμφανίζει η γύρω περιοχή, η οποία θυμίζει σκουπιδότοπο, εγείρει πολλά και εύλογα ερωτηματικά. Η προσπάθεια καθησυχασμού της κοινής γνώμης, με γνώμονα το βάθος των γεωτρήσεων προφανώς δεν πείθει, γιατί είναι γνωστό ότι ο υδροφόρος ορίζοντας, όσο βαθιά κι αν είναι αυτός, επηρεάζεται από την επιφανειακή κατάσταση του περιβάλλοντα χώρου και τις επιβαρύνσεις που έχει αυτός από μολυσματικά στοιχεία.
Κοντολογίς, η υπόθεση ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ κάθε άλλο παρά αστεία είναι, κάθε άλλο παρά πρόχειρα πρέπει να την προσεγγίζουμε, κάθε άλλο παρά επιπόλαια πρέπει να μεριμνούμε γι’ αυτό. Εν αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων των μετρήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα (δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω για του λόγου του αληθές περί μετρήσεων, πλην όμως επιφυλασσόμαστε για τα αποτελέσματα) θα πρέπει όχι απλά να ανοίξει μια συζήτηση σε μια προεκλογική περίοδο και να ακουστούν υποσχέσεις, αλλά να μεριμνήσουν επιστήμονες του Δήμου Ξάνθης και της ΔΕΥΑΞ, καθώς επίσης και οι τεχνικοί, να διορθωθούν τα όποια λάθη υπήρχαν μέχρι σήμερα.
Είναι γνωστό ότι υπάρχει πλειάδα τέτοιων επιστημόνων στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης, με αρκετούς από αυτούς να… βαράνε μύγες! Ενεργοποιείστε λοιπόν το έμψυχο δυναμικό και επιλύστε προβλήματα σημαντικά για την δημόσια υγεία και γενικότερα για τους πολίτες. Δεν χρειάζονται μαγικά για να πάει αυτός ο Δήμος μπροστά… Καλή διάθεση και όρεξη για δουλειά χρειάζεται, μεράκι και όραμα για τον τόπο μας. Έχουμε και τα χέρια, έχουμε και την τεχνογνωσία (κι αν δεν την έχουμε μπορούμε εύκολα να την αποκτήσουμε), έχουμε και αρκετά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά, που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ώστε να εξασφαλίσουμε και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Εκείνο που δεν έχουμε ή τουλάχιστον που δεν είχαμε μέχρι σήμερα, είναι ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που να ενδιαφέρονται για όλα αυτά…
Όταν τα λέει κάποιος δημόσια τον κοιτάζουν σαν εξωγήινο λες και προτείνει πράγματα ουτοπικά και μη υλοποιήσιμα. Κι όμως τα πράγματα είναι τόσο απλά… Πολύ πιο απλά απ’ ότι φαντάζεστε! Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εκλογές, θα αναδείξουν ανθρώπους που έχουν και την θέληση και την όρεξη, ανθρώπους που δεν έχουν κουραστεί και δεν έχουν κουράσει, ανθρώπους που θα δουλέψουν ώστε να πάρει η Ξάνθη την θέση που της αρμόζει και να γίνει φυσικά, πιο ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ για τους πολίτες της.
Στο χέρι μας είναι να τους επιλέξουμε…