Νερό από αμιαντοσωλήνες πίνει γειτονιά στην Παλιά Πόλη Ξάνθης – 1 χρόνο στο περίμενε για απαντήσεις!
-Με επιστολή τους οι κάτοικοι ζητούσαν να ενημερωθούν για τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και ακόμη περιμένουν
Πάνω από ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Πόλης με έγγραφο αίτημά του προς τη ΔΕΥΑΞ αλλά και τον Δήμο ζητούσε να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των αρμόδιων Υπηρεσιών για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης μιας γειτονιάς στην Παλιά Πόλη όπου μέχρι και σήμερα υπάρχουν σωλήνες αμιάντου, και δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς των αρμοδίων.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αντώνης Πασχάλης μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα πριν από μερικά χρόνια έγινε μια κίνηση από πλευράς του Δήμου για αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης στην Παλιά Πόλη που ήταν... απαρχαιωμένοι σε σημείο που έτειναν να μετατραπούν σε απολιθώματα!
“Ωστόσο υπάρχει μια περιοχή, αυτή της Αργυροκάστρου, που βρίσκεται κάτω από την Ξανθίππη, που ακόμη υδρεύεται με σωλήνες αμιάντου. Από τον Δεκέμβριο του 2012 αν θυμάμαι καλά έχουμε αποστείλει επιστολή στη ΔΕΥΑΞ και τον Δήμο και τους ρωτούσαμε ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για την αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης. Εδώ και έναν περίπου χρόνο περιμένουμε με αγωνία την απάντηση η οποία ακόμη δεν έχει έρθει” τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, για να προσθέσει πως “το θέμα είναι σοβαρό και θα το θέσουμε στην επόμενη Δημοτική Αρχή. Το να πίνουμε νερό από σωστό δίκτυο δεν είναι κάτι που κουβεντιάζεται αλλά κάτι που πρέπει να γίνει”.
Η χρήση σωλήνων αμιάντου έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια, καθώς χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία ενώ σύμφωνα με έρευνες σχετίζονται και με την εμφάνιση νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.
Η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα και με τον κ. Πασχάλη, δεν αποδίδεται σε έλλειψη ενδιαφέροντος για την επίλυση του προβλήματος αλλά σε μια τακτική χρόνων να μην κοινοποιούνται δημοσίως τα σχέδια επί των έργων.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το πρόβλημα είναι γνωστό και παραμένει άλυτο κάτι που γεννά ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και προβληματισμό γύρω από τη γενικότερη στάση της Δημοτικής Αρχής σε θέματα τέτοιας σοβαρότητας.