English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του Ασφαλιστικού: Έρχονται μειώσεις νέες συντάξεων και μισθών


Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του Ασφαλιστικού: Έρχονται μειώσεις νέες συντάξεων και μισθών
Το εμπειρικό υλικό του παρελθόντος έχει δείξει ότι όποτε η τρόικα ήρθε στην Αθήνα για να κλείσει μια αξιολόγηση συμφωνήθηκαν αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα τα οποία προηγουμένως παρουσιάζονταν από τις εκάστοτε μνημονιακές κυβερνήσεις ως «κόκκινες γραμμές». Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και τώρα. Και αναφερόμαστε κυρίως στο δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα καθοριστεί πάνω από εκεί που λέει ο Τσακαλώτος και για να κλείσει θα απαιτηθούν νέα μέτρα.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι τροϊκανοί, εκτελώντας εντολές του Βερολίνου, είναι να συμφωνήσουν για κάποια τμηματική προώθηση αυτών των νέων μέτρων, ως ένδειξη ενθάρρυνσης της ελληνόφωνης κυβέρνησης, η οποία πρέπει να χειριστεί και το προσφυγικό και ήδη το χειρίζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις εντολές του Βερολίνου. Δηλαδή, αυτό το οποίο συμφώνησαν, είναι να μην κληθεί να νομοθετήσει από τώρα μέτρα που θα αφορούν το 2017 και το 2018. Όπως θυμόμαστε, αυτό έγινε και το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2015. Οι δύο λίστες των προαπαιτουμένων τροποποιήθηκαν, ενώ το Ασφαλιστικό, το οποίο από το Μνημόνιο τοποθετούνταν τον Οκτώβριο του 2015, πήγε κι άλλο πίσω, προκειμένου να διευκολυνθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ψηφίσει τα υπόλοιπα μέτρα (με κορυφαία την ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια»).
Σ΄ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, όμως, δεν πρόκειται να υπάρξει μετάθεση στον χρόνο. Το μόνο που μπορεί να μετατεθεί είναι ένα δεύτερο πακέτο περικοπών στις κύριες συντάξεις, το οποίο θα συνδεθεί με κάποια ενδιάμεση αξιολόγηση. Περικοπές, όμως, θα υπάρξουν άμεσα κι αυτό φάνηκε καθαρά και από την πρόσφατη συνέντευξη του Τσίπρα στον Χατζηνικολάου, στην οποία έδειξε ότι πλέον εκείνο που συζητά είναι μόνο το ύψος της σύνταξης πάνω από το οποίο θα γίνει πετσόκομμα. Ακόμα πιο αποκαλυπτική, όμως, ήταν η δήλωση Κατρούγκαλου την Τετάρτη. «Κόκκινη γραμμή» έγινε πλέον «ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος». Στο πλαίσιο αυτού του «αναδιανεμητικού χαρακτήρα» έχουν γίνει οι μέχρι τώρα αντιασφαλιστικές ανατροπές και όλα τα πετσοκόμματα συντάξεων. Είναι βέβαιο ότι αυτές τις ημέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο Ασφαλιστικό. Οι βασικές κατευθύνσεις είναι ήδη συμφωνημένες (εθνική σύνταξη αναλογικά με τα χρόνια ασφάλισης, ανταποδοτική σύνταξη φιλοδώρημα, μείωση των σημερινών συντάξεων) και αυτό το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή  θα είναι χειρότερο από το ήδη εκτρωματικό «σχέδιο Κατρούγκαλου»