Στο Google Street View η Ξάνθη! Εικονικές περιπλανήσεις στις γειτονιές της πόλης (+ΦΩΤΟ)

Η διαδικτυακή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να έρθουν σε τρισδιάστατη επαφή με κάθε γωνιά της πόλης, όπως αυτή κατεγράφη πριν από τρία περίπου χρόνια όταν η κάμερα της Google βρέθηκε στην περιοχή, απαθανατίζοντας σχεδόν τα πάντα. Η πόλη από τότε έως και σήμερα έχει αλλάξει σημαντικά, ωστόσο η γενικότερη αίσθηση παραμένει η ίδια. Οι χρήστες κινούνται μόνο μέσα στα σημεία της πόλης όπου μπορεί να διέλθει όχημα, και όχι για παράδειγμα σε πεζοδρόμους, ενώ η περιήγηση παρουσιάζεται ιδιαίτερα απλή και φιλική προς τον καθένα.
Στην εφαρμογή περιλαμβάνονται οι online χάρτες της Google και, μέσω λεπτομερών πανοραμικών φωτογραφιών από το ύψος του δρόμου, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη του Ιντερνετ να «περιηγηθεί» από τον υπολογιστή ή την «έξυπνη» συσκευή του στο 60-70% της Ελλάδας, «εξερευνώντας» τα μέρη που θα επιλέξει.

Εκτός από τον τουρισμό, σύμφωνα με τον Ουλφ Σπίτζερ, μάνατζερ του Street View της Google, εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την υπηρεσία για να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ενώ πολλές εταιρείες ενσωματώνουν στα σάιτ τους τις πανοραμικές εικόνες, που η Google προσφέρει δωρεάν, για να διαφημίσουν τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις τους.
Από την Πέμπτη, η Ελλάδα έγινε η 56η χώρα που απέκτησε ψηφιακή «παρουσία» στο Street View, το οποίο κλείνει επτά χρόνια λειτουργίας. Όπως ανέφερε ο Ουλφ Σπίτζερ, στις ελληνικές περιοχές που έχουν «ανέβει» στην υπηρεσία, συγκαταλέγονται ενδεικτικά όλες οι μεγάλες ελληνικές πόλεις, η πλειονότητα της ηπειρωτικής χώρας, όλα τα νησιά του Ιονίου, καθώς και νησιά των Κυκλάδων όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Όπως και στις υπόλοιπες χώρες, οι πανοραμικές φωτογραφίες αφορούν δημόσιους χώρους, ενώ για να φωτογραφηθεί ένας ιδιωτικός χώρος δίνεται πρώτα ειδική άδεια από τον ιδιοκτήτη.
Οι λήψεις έγιναν τη διετία 2011-2012 από τα ειδικά οχήματα της Google. Στο πλαίσιο της ανανέωσης του υλικού της υπηρεσίας που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως η εταιρεία, σύντομα τα αυτοκίνητα θα ξαναβρεθούν στην Ελλάδα, για να αποτυπώσουν τις ήδη φωτογραφημένες περιοχές με νέες εικόνες, αλλά και για να «σαρώσουν» ακόμη περισσότερα μέρη.
Η υπηρεσία πήρε το «πράσινο φως» από την ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τον Νοέμβριο του 2013, η οποία έκρινε πως η υπηρεσία δεν παραβιάζει την ιδιωτικότητα. Γι’ αυτό τον σκοπό, όπως ανέφερε και στην άδειά της, είναι θολωμένα τα πρόσωπα των περαστικών και πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ περιλαμβάνει μια online φόρμα με την οποία μπορεί κάθε χρήστης να επισημάνει στην εταιρεία αντικείμενα στις εικόνες που χρειάζονται περισσότερη θόλωση.

Από το 2012, πάντως, οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να «περιηγηθεί» εικονικά στην Ακρόπολη, που «ανέβηκε» στο Street View, ενώ λίγους μήνες αργότερα το ίδιο έγινε και με τη Μονή της Πάτμου, στο πλαίσιο του Google Art Project. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει να συνεργασθεί με την Google, ώστε να αποτυπωθούν περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία.