English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

-Ψάχνουν φυτά για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους λόγω των διαρκών βροχοπτώσεων 

Χωρίς... φυτά έμειναν οι καπνοπαραγωγοί σε Ξάνθη και Κομοτηνή που είδαν τα φυτώρια τους να σαπίζουν από τις διαρκείς και έντονες βροχπτώσεις των τελευταίων ημερών. 

Οι “χασλαμάδες” των καπνοπαραγωγών πνίγηκαν στο νερό με αποτέλεσμα τα φυτά που καλλιεργούνταν εντός αυτών από τους παραγωγούς να σαπίσουν και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί να υπολογιστεί μέχρι στιγμής ωστόσο πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεγάλη ζημία για τους καπνοπαραγωγούς που πόνταραν στην παραγωγή από τα φυτώρια τους για να μπορέσουν να καλλιεργούσουν τα χωράφια τους. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά καπνοπαραγωγός της Ξάνθης, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν στο 70% τα φυτώρια του με τον ίδιο να έχει προλάβει να καλλιεργήσει μόλις ένα μικρό τμήμα των εκτάσεων του. Ακολούθως αναγκάστηκε να στραφεί σε συναδέλφους του ζητώντας δανεικά φυτά, τα οποία και χρησιμοποίησε, ωστόσο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πρόκειται για τα φυτά που περίσσεψαν και κατ' επέκταση χαμηλότερης ποιότητας, κάτι που εκτιμά ότι θα αποτυπωθεί εν τέλει και στην παραγωγή του. 

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεΐν μιλώντας τη Δευτέρα στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα επισημαίνει πως καπνοπαραγωγοί σε Ξάνθη και Κομοτηνή κλαίνε με μαύρο δάκρυ για τις ζημιές που κατεγράφησαν στην έναρξη της καλλιεργητικής για τους ίδιους περιόδου. “Τα φυτά σάπισαν και σαν να μην έφτασε αυτό χτύπησε και περονόσπορος. Οι ρίζες άρχισαν να σαπίζουν ενώ οι παραγωγοί μας ράντισαν. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 20-25% έχουν σαπίσει” τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως “τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να ξεραίνονται και τα χωράφια. Δεν μπορούν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν ενώ προς το παρών δεν ξέρουμε την έκταση των ζημιών”. 

Τα δεινά των παραγωγών ωστόσο δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με τον κ. Εσάτ Χουσεΐν να υπογραμμίζει πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για τις καταστροφές που προκαλούνται στα φυτά πριν αυτά τοποθετηθούν στα χωράφια. “Όταν πρόκειται για πλημμύρες ή χαλάζι τότε αποζημιώνουν.  Όταν το φυτό είναι ακόμη στους χασλαμάδες δεν αποζημιώνεται” καταλήγει ο ίδιος. 



17Ιουν2014