English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Πνιγμος 12χρονου στη παραλια Μυρωδατου

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ναυαγοσώστη, επαγγελματιών και λουομένων
-Χάθηκε ξαφνικά μέσα στα κύματα και έμεινε χωρίς οξυγόνο περισσότερο από… 40 λεπτά!
-Η «θολούρα» και τα ρεύματα δυσχέραιναν την ανεύρεσή του
Την τελευταία του βουτιά έκανε ένα 12χρονο αγόρι το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, στην κατά τα άλλα οργανωμένη παραλία του Μυρωδάτου, αφού απέβη μοιραία για την ίδια του την ζωή! Το γεγονός συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, αλλά ιδιαίτερα όλους όσους έζησαν από κοντά την επιχείρηση διάσωσης.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ
Η θάλασσα τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν ιδιαίτερα «ταραγμένη» και ιδιαίτερα θολή εξαιτίας των υποθαλάσσιων ρευμάτων που επικρατούσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.Το τραγικό περιστατικό ξεκίνησε με την απομάκρυνση του 12χρονου, ο οποίος βρίσκονταν όμως στο πεδίο οράσεως των γονιών του και του μεγαλύτερου αδελφού του που βρίσκονταν στην ακτή. Ξαφνικά το παιδί χάθηκε κυριολεκτικά από τα μάτια του πατέρα του, ο οποίος έσπευσε μαζί με τον μεγαλύτερό του γιο να προτρέξει σε αναζήτηση και βοήθεια. Τα ρεύματα όμως και τα κύματα τους εμπόδισαν να φτάσουν στο άτυχο παιδί, με αποτέλεσμα να καταπιούν θαλασσινό νερό και να χρειαστούν και αυτοί οι ίδιοι βοήθεια για την διάσωσή τους. Ο ναυαγοσώστης και αρκετοί λουόμενοι βοήθησαν τα δύο άτομα να βγουν από το νερό και κάλεσαν ασθενοφόρο για την διακομιδή τους, ενώ ο πατέρας συνέχιζε να επισημαίνει πως στο νερό βρίσκονταν και το μικρότερο παιδί του. Το σύνθημα «ένα παιδί χάθηκε στην θάλασσα» κινητοποίησε εκτός από τον ναυαγοσώστη και τους περισσότερους λουόμενους, οι οποίοι εκδήλωσαν την ανησυχία τους και έσπευσαν να βοηθήσουν στην αναζήτηση του 12χρονου. Άμεση ήταν η κινητοποίηση μιας νεοσύστατης εταιρείας ενοικιάσεων θαλασσίων ειδών, ο εκπρόσωπος της οποίας με την βοήθεια των συνεργατών του έσπευσαν με «jetski» και θαλάσσια κανό χτενίζοντας κυριολεκτικά όλη την περιοχή.

ΑΛΛΟΥ ΤΟΝ ΕΨΑΧΝΑΝ… ΑΛΛΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη διάσωση έψαχναν στα βαθύτερα νερά εκτιμώντας ότι τα ρεύματα θα είχαν παρασύρει το παιδί προς τα βαθιά, ενώ ο άτυχος 12χρονος βρισκόταν πιο ρηχά, αλλά δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί λόγω της έντονης «θολούρας» που επικρατούσε εκείνη την ώρα.
Αμέσως ειδοποιήθηκε στο λιμενικό, το οποίο κατέφθασε με τρεις άντρες, πλην όμως από… ξηράς με αυτοκίνητο και όχι με πλωτό σκάφος, για λόγους που στην συνέχεια εξήγησε στην «Θ» ο Λιμενάρχης Π. Λάγους.
Η ώρα όμως περνούσε και οι έρευνες δεν απέδιδαν με αποτέλεσμα να παραμείνει το παιδί στο βυθό της θάλασσας για περισσότερο από 40 λεπτά, οπότε τα πράγματα έγινα πολύ δύσκολα.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΝΗΨΗΣ
Μετά από 50 λεπτά περίπου, λουόμενοι βρήκαν το παιδί και το ανέσυραν στην ακτή μαζί με τον ναυαγοσώστη, ο οποίος άρχισε αμέσως τις προσπάθειες ανάνηψης συνεπικουρούμενος από τρεις διασώστες εθελοντές που συμπτωματικά βρέθηκαν στην παραλία. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχε και γνωστός παιδίατρος της Ξάνθης που συμπτωματικά βρέθηκε στην ακτή και ο αγώνας δρόμου με τους ανθρώπους να δίνουν κυριολεκτικά την «ψυχή» τους για την διάσωση του παιδιού διήρκησε σχεδόν μισή ώρα!
Αν και κλήθηκε ασθενοφόρο εγκαίρως, κατέφθασε με αρκετή καθυστέρηση, χωρίς ωστόσο να είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για την διασωλήνωση του παιδιού κλπ. Ωστόσο οι πιθανότητες για την διάσωση του παιδιού είχαν ελαχιστοποιηθεί στο μίνιμουν πριν ακόμη προσέλθει το ασθενοφόρο, παρά το γεγονός των συνεχών προσπαθειών από πλευράς της ομάδας που είχε συσταθεί για τον λόγο αυτό.
Οι εκατοντάδες των λουομένων παρακολουθούσαν από κοντά με κομμένη την ανάσα και ξέσπαζαν σε… χειροκροτήματα κάθε φορά που το παιδί έβγαζε νερό από τα πνευμόνια του, θεωρώντας ότι αυτό αποτελούσε ένα καλό δείγμα για την διάσωσή του.

Η ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Το ασθενοφόρο κατέφθασε και το διμελές πλήρωμά του (οδηγός και τραυματιοφορέας) παρέλαβαν το 12χρονο, ενώ οι γνωρίζοντες είχαν σχεδόν συνειδητοποιήσει πως οι πιθανότητες διάσωσής του είχαν ήδη μηδενιστεί μ’ αυτές τις προϋποθέσεις.
Όταν έφθασε το ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Ξάνθης, απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του 12χρονου παιδιού.

ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ Π. ΛΑΓΟΥΣ: ΚΑΝΑΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Η «Θ» απευθύνθηκε στον Λιμενάρχη Π. Λάγος για να πληροφορηθεί γύρω από αυτά που έπρεπε να γίνουν από πλευράς της υπηρεσίας σε σχέση με αυτά που τελικά έγιναν και αν αυτό προσκρούει επάνω στα προβλεπόμενα.
Σύμφωνα με τον κοΚυλίτση Απόστολο: «Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε άνδρες του Λιμενικού κατέφθασαν στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή ειδοποίησα δυνάμεις από αέρος (ελικόπτερο), αλλά και δύτες για την ανεύρεση του άτυχου παιδιού. Λόγω ακινητοποίησης του πλωτού σκάφους των Αβδήρων, απέστειλα αμέσως σκάφος του Π. Λάγος για να επικουρήσει στην έρευνα».
Ενώ όταν ρωτήσαμε τον Λιμενάρχη για ποιο λόγο δεν λειτουργεί το λιμενικό σκάφος των Αβδήρων, η απάντησή του ήταν πως: «Είναι εκτός λειτουργίας και υπάρχει σχετική αλληλογραφία του Υπολιμεναρχείου μας αρμοδίως γι’ αυτό»…

ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ
Αξίζουν κυριολεκτικά συγχαρητήρια στον νεαρό ναυαγοσώστη της παραλίας Μυρωδάτου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή υπερέβαλε εαυτόν για τον συντονισμό της ανεύρεσης του άτυχου παιδιού.
Η αρωγή του ιδίου στην όλη επιχείρηση διάσωσης και στην εν συνεχεία προσπάθεια επαναφοράς ήταν σημαντική έως υπεράνθρωπη, γεγονός που πρέπει να επισημανθεί.Το τέλος ήταν τραγικό παρόλες τις προσπάθειες και το 12χρονο «αγγελούδι» ήδη… ταξιδεύει για την γνωστή «γειτονιά»…
Η «Θ» μεταφέρει στους τραγικούς γονείς τα ειλικρινή συλλυπητήρια με την ευχή να βρούνε το κουράγιο, να αντιμετωπίσουν την συγκλονιστική πραγματικότητα…

e-thrakinews.gr